nitriți – definiție

NITRIȚI – Săruri ale acidului nitros. Medicamente vasodilatatoare care cuprind nitritul de sodiu, nitroglicerina, manitolul hexanitrat, eritriolul tetranitrat. Acționează direct pe musculatura vaselor sangvine provocând o dilatare pe calea AMP ciclic-oxid nitric.

Nitriții sunt larg utilizați în profilaxia și în terapia anginei pectorale. Sunt importanți pentru rapiditatea efectelor farmacologi­ce și durata de acțiune.

Pot fi administrați sublingual, pe cale orală, pe cale transdermică sau prin inhalație (mai ales în teste diagnostice). 4

Pot provoca flushing (înroșire a feței), hipotensiune, cefalee. Pe termen lung, individul dezvoltă toleran­ță Ia nitriți; aceasta înseamnă o progresivă atenuare a efectelor farmacologice.

Nitriții prezintă o evidentă interacțiune farmaco­logică cu sildenafilul (Viagra) cu episoade de hipotensiune gravă, uneori letale.

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *