neurohipofiză – definiție
NEUROHIPOFIZĂ – Porțiune a hipofizei care cuprinde lobul posterior al glandei și infundibulul. Se formează în cursul dezvoltării embrionare dintr-o eversie a planșeului diencefalului, una din cele cinci vezicule în care este segmentat encefalul în timpul primelor faze din dezvoltarea sa.
Este compusă dintr-un mare număr de fibre nervoase, de vase capilare și de celule particulare numite pituicite. Fibrele nervoase provin de la celulele situate în nucleii hipotalamusului: de-a lungul acestor fibre sunt vehiculate granule secretate la nivelul corpului celulelor însăși: aceste granule conțin cei doi hormoni specifici neurohipofizei, oxitocina și vasopresina. Ei sunt eliberați în vecinătatea vaselor capilare, prin intermediul cărora intră apoi în circuit. Acest proces este numit neurosecreție.
Pituicitele sunt celule particulare ale neurohipofizei dispuse în jurul fibrelor nervoase.
Substanțele de neurosecreție din hipofiza posterioară conțin hormoni care stimulează sinteza și eliberarea altor hormoni, sintetizați în porțiunea anterioară a glandei sau adenohipofiză.
Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!