neurinom – definiție
NEURINOM (sau schwannogliom) – Tumoră benignă care se dezvoltă prin proliferarea celulelor Schwann din teaca nervilor. Este mai frecvent la sexul feminin și poate apărea la orice vârstă.
Neurinoamele se pot dezvolta oriunde sunt celule Schwann: la nivelul porțiunii intracraniene a nervilor, din rădăcinile nervilor spinali, din trunchiurile nervoase periferice, din terminațiile nervoase.
Pentru neurinoamele intracraniene sediul cel mai frecvent este la nivelul nervului acustic (perechea VIII de nervi cranieni), în vecinătatea meatului acustic intern, în unghiul format de punte și de creierul mic sau cerebel (unghiul ponto-cerebelos); în acest loc ei determină o comprimare a structurilor adiacente, adică cerebelul, trunchiul cerebral, rădăcinile nervoase ale nervilor vecini, determinând o simptomalogie clinică complexă.
La nivelul canalului medular, neurinoamele se dezvoltă în general din rădăcinile posterioare, senzitive, ale nervilor spinali. Pentru nervii periferici, sediile mai frecvente sunt gâtul, pielea capului, limba, fața, peretele stomacului. Neurinomul este de obicei unic.
Neurinom. Simptome
Dacă este localizat pe nervul acustic, determină acufene și pierdere a auzului, uneori amețeli și simptome de compresie a trunchiului cerebral; dacă este periferic, determină durere monolaterală, disestezie, parestezie până la anestezie și deficit motor în teritoriul inervat de nervul afectat de neoplazie.
Neurinom. Diagnostic
Este stabilit de neurolog și ORL-ist (audiometrie, reflexologie acustică, potențiale evocate acustice), instrumental (TAC, RMN), biopsie.
Neurinom. Tratament
Tratamentul constă în înlăturare chirurgicală, cât mai repede, pentru a evita suferințele cauzate de compresie la structurile nervoase învecinate; dacă terapia este incompletă, ca în cazul tumorilor din sediile greu accesibile, de exemplu neurinoamele nervului acustic, putem avea recidive. În plus, în acest ultim caz, cu cât este mai voluminoasă tumora (peste 2 cm), cu atât mai mare este riscul de leziune iatrogenă a nervilor adiacenți, în special nervul facial, motiv pentru care diagnosticul precoce este fundamental.
La persoanele la care nu e posibil să se intervină chirurgical din cauza vârstei, a volumului tumorii sau dacă există surditate controlaterală, este indicat tratamentul de iradiere stereotaxică (oprire a creșterii și reducere a volumului tumoral în 86% din cazuri).
Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!