narcotice – definiție

NARCOTICE – Substanțe farmacologice a căror adminis­trare induce o condiție artificială analoagă cu un somn profund, în timpul căreia sunt suprimate manifestările tipice ale vieții de relație (conștiență, motilitate, sensi­bilitate) și sunt reduse unele manifestări proprii vieții neurovegetative (transpirație, reactivitate vaso-motorie și cardiocirculatorie), putând fi identificată cu ceea ce în chirurgie este numit anestezie generală. Din această cauză narcoticele au numele de anestezice generale, fiind clasificate de farmacologie în anestezice volatile (sau inhalatorii) și anestezice intravenoase.

Anestezia generală modernă folosește anestezicele intravenoase în faza de induc­ție, adică la începutul anesteziei; exemple de astfel de anestezice sunt barbituricile, de exemplu tiopental sodic, și nebarbituricele, de exemplu propofol, etomidat și ketamină. Există însă posibilitatea de a folosi anestezice intravenoase nu doar pentru inducție, ci și pentru menținerea aneste­ziei generale: această tehnică, denumită anestezie totală intravenoasă, se efectuea­ză în general folosind niște micropompe speciale, aparate medicale ce pot adminis­tra microcantități de medicament pe cale intravenoasă în mod continuu. Menținerea anesteziei generale se realizează în mod tradițional prin administrare de anestezi­ce inhalatorii sau volatile.

Medicamentele cele mai folosite includ diferite gaze și așa-numitele lichide volatile. Dintre gaze, cel mai răspândit este protoxidul de azot; anestezicele lichide volatile includ enflura- nul, isofluranul, desfluranul și sevofluranul.

Gazele și lichidele volatile, împreună cu cantități variabile de oxigen, sunt adminis­trate prin aplicarea unei măști sau cu aju­torul unei intubații traheale sau laringiene.

In limbajul comun, termenul de narco­tice este folosit și pentru a desemna ca­tegoria analgezicelor majore derivate din opiu (analgezice opioide). Aparțin acestei categorii de substanțe atât medicamente cu acțiune analgezică majoră (morfina, buprenorfina, codeina, pentazocina, petidina, fentanilul, tramadolul) utilizate mai ales pentru a controla durerea de natură neoplazică și perioperatorie, cât și sub­stanțe opiacee ilegale (stupefiante) cum ar fi heroina.

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *