Izolatie termica cu polistiren expandat sau polistiren extrudat?
Cum iarna bate la usa, incepem sa ne gandim la incalzirea locuintei, la metode de incalzire, dar si la metode de izolare termica a cladirii, astfel incat sa ne bucuram de o temperatura ambientala confortabila, cu cele mai mici costuri.
In zilele noastre nu putem vorbi de casa calduroasa fara ca aceasta sa fie izolata termic.
La ora actuala exista diferite metode de termoizolare a locuintelor, dar astazi vom vorbi despre cele mai utilizate dintre ele, respectiv despre izolatia termica cu polistiren expandat (EPS) si izolatia termica cu polistiren extrudat (XPS), incercand sa facem o comparatie intre ele.
De fapt, ambele metode sunt foarte bune, doar ca una este potrivita pentru un anumit timp de izolatie iar alta pentru un alt tip de izolatie.
Izolatie termica cu polistiren expandat – potrivita pentru izolatia termica exterioara
Polistirenul expandat (EPS) se gaseste sub forma de panouri cu grosime de la 1 la 10 cm. Specialistii recomanda folosirea acestor panouri in special pentru realizarea izolatiei termice exterioare, dar se pot folosi foarte bine si pentru izolarea termica a acoperisurilor, plafonului si pardoselii, polistirenul expandat fiind un material stabil, neexistant pericolul contractiei in momentul in care este folosit.
Avand o structura celulara cu ,, pori deschisi”, polistirenul expandat permite vaporilor de apa acumulati in incapere sa iasa afara. Riscul ca acesti vapori sa condenseze in interiorul peretelui este mic.
Se recomanda ca panourile de polistiren expandat sa fie perforate cu dibluri speciale pentru imbunatatirea transferului vaporilor. Pentru izolarea termica eficienta a cladirilor se recomanda folosirea placilor de polistiren cu grosimi de cel putin 5 cm.
Alte caracteristici ale polistirenului expandat:
-
Are stabilitate termica, pastrandu-şi dimensiunile (volumul), la temperaturile mari la care sunt supuse fatadele, in timpul verii. Aceasta, spre deosebire de polistirenul extrudat care este afectat de caldura excesiva si de razele ultraviolete care-i produc deformari dimensionale (se umfla);
-
Nu isi pierde proprietatile termoizolante in medii cu umiditate ridicata, de exemplu în conditii atmosferice de ceata. Cu alte cuvinte, nu absoarbe vaporii de apa din atmosfera (nu este higroscopic), ceea ce ar fi dus la marirea conductibilitatii temice;
-
Absobtia de apa este redusa. În incercarile de laborator, absorbtia de apa în conditii de imersie totala timp de 28 de zile, este aproximativ 2,8% … 5%, în functie de tipul de polistiren. Avand în vedere protejarea polistirenului fatadei cu adeziv (masa de spaclu hidroizolatoare), absorbtia de apa este, practic, zero. Aceasta înseamna că nu sunt afectate proprietatile termoizolatoare ale polistirenului nici în conditii atmosferice de ploaie, conductibilitatea termica raminind neschimbata.
Un alt motiv pentru care este atat de utilizat polistirenul expandat in izolatia termica a cladirilor il reprezinta pretul scazut, mult mai accesibil decat al altor materiale izolatoare cu proprietati apropiate.
Izolatie termica cu polistiren extrudat – solutia perfecta pentru izolarea spatiilor umede
Polistirenul extrudat (XPS) este un material izolator cu rezistenta termica superioara polistirenului expandat (EPS), dar nerecomandat pentru izolatia termica exterioara a fatadelor, deoarece permeabilitatea la vapori a acestui material este aproape nula, structura cu ,, pori inchisi” nepermitand vaporilor de apa acumulati in incaperi sa iasa afara (,, peretele nu respira”).
Un alt motiv pentru care polistirenul extrudat nu este recomandat pentru termoizolarea fatadelor cladirilor il reprezinta faptul ca la temperaturi ridicate poate suferi deformatii (problema ce poate aparea vara). Inghetul nu afecteaza polistirenul extrudat, dar temperaturile extreme pot duce la deformarea acestuia.
Insa, polistirenul extrudat prezinta avantajele sale. Este un material cu rezistenta foarte buna la umezeala si la fluctuatiile de temperatura, fiind ideal pentru termoizolarea:
- soclurilor;
- teraselor si acoperisurilor;
- fundatiilor si peretilor de subsol;
- pardoselilor interioare si exterioare.
Rezistenta mecanica a polistirenului extrudat este mai mare decat a polistirenului expandat.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!