Cum îmi pot crește frumos copilul? (câteva sfaturi utile)

cresterea-copiluluiCea mai sigură modalitate de a crește copii sănătoși din punct de vedere mintal este de a cultiva relații iubitoare și respectuoase în ambele direcții. Iubitor înseamnă, în primul rând, acceptarea copilului dumneavoastră ca o persoană în sine. Fiecare copil are propriile puteri și slăbiciuni, recompense și provocări. Iubitor înseamnă să vă adaptați așteptările pentru a se potrivi copilului dumneavoastră, și nu a încerca să adaptați copilul la așteptările pe care le aveți.

O altă parte a iubirii este găsirea de modalități de a fi fericiți împreună. Acest lucru poate însemna să vă gâdilați, să vă uitați la cărți cu imagini, să ieșiți la o plimbare în parc sau pur și simplu să vorbiți despre tot felul de lucruri. Copii nu au nevoie de astfel de experiențe constant pe parcursul zilei. Totuși, au nevoie de cel puțin ceva fericire împărțită cu dumneavoastră.

Iubiți-vă copiii și bucurați-vă de ei pentru ceea ce sunt, pentru felul în care arată, pentru ceea ce fac și nu vă lăsați obsedați de calitățile care le lipsesc. Nu vă dau aceste sfaturi numai din rațiuni sentimentale. Este vorba aici și despre un aspect practic foarte important. Copiii care sunt apreciați pentru felul în care sunt, indiferent dacă sunt simpatici, neîndemânatici sau mai puțin isteți, vor crește având încredere în ei înșiși și fericiți. Ei vor avea o personalitate care-i va ajuta să exploateze la maximum toate calitățile pe care le au și toate oportunitățile pe care viața li le va oferi.

Un copil are nevoie să știe că aparține cel puțin unui adult de încredere care îl iubește. Pornind în viață de la o astfel de fundație solidă, copilul poate face față mai ușor provocărilor pe care le întâlnește pe măsură ce crește: mersul la școală, încercarea unor activități mai dificile, depășirea obstacolelor și a dezamăgirilor.

Trăsăturile pozitive ale copiilor se dezvoltă în mod natural atunci când aceștia sunt iubiți și îngrijiți de părinți. în acest caz, atunci când este expus la o mare varietate de experiențe, copilul are încrederea și motivația necesare pentru a încerca să obțină acele deprinderi care se potrivesc cu abilitățile lui înnăscute.

Sursa: Dr. Spock – Ingrijirea copilului si a sugarului – Spock Benjamin

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *