Cum alegi cele mai bune sigurante electrice?

cele-mai-bune-sigurante-electriceIn principiu, circuitele electrice dintr-un apartament sau o casa sunt protejate de scurtcircuite sau suprasarcini prin sigurantele de la tablou. Intotdeauna, sigurantele electrice se aleg in functie de puterea instalata pe circuitele din locuinta, de tipul si sectiunea conductorilor folositi.

Daca vei conecta prea multi consumatori de energie electrica in acelasi timp, atunci puterea cumulata poate declansa un scurtcircuit. In acest caz, sigurantele electrice montate in tablou se vor declansa si vor proteja locuinta de pericole.

Este recomandat ca pentru masinile de spalat si pentru aparatele de aer conditionat sa existe un circuit separat, unde sa nu avem si alti consumatori.

Iti prezentam mai jos un ghid care te va ajuta sa alegi cele mai bune sigurante electrice, potrivite pentru tine si casa ta.

Vezi rapid o ofertă de preț la siguranțele electrice: CLICK AICI.

Ce sigurante electrice sunt in tablou?

Primul lucru pe care trebuie sa-l stii este tipul sigurantelor electrice montate in tabloul din apartamentul sau casa ta. Daca sunt modele fuzibile clasice sau automate.

De obicei, la un tablou de tip vechi, exista doua circuite electrice, unul pentru prize si altul pentru becuri. In acest caz, sunt cate doua sigurante electrice montate in tablou, pe fiecare circuit.

In cazul tablourilor automate, sigurantele sunt, la randul lor, automate. De regula, sigurantele automate pot fi montate fie cate una pe fiecare circuit sau numai una pentru a proteja ambele circuite.

De unde cumpar cele mai bune sigurante electrice?

Pentru a putea vorbi de cele mai bune sigurante electrice, este recomandat sa cumperi sigurantele electrice de la magazine si supermarketuri specializate, care ofera si garantie pentru aceste produse. Nu este indicat sa achizitionezi astfel de sigurante de la buticuri sau din piata, unde calitatea produselor lasa de dorit si, mai mult decat atat, nu au nici garantie.

Puteti fi in mare pericol daca folositi sigurante electrice de proasta calitate.

Profită de Reducerile actuale eMAG la siguranțele electrice: CLICK AICI.

Cum alegi cele mai bune sigurante electrice in functie de tipul acestora?

Sigurante electrice clasice

Sigurantele electrice montate intr-un tablou de tip vechi sunt pentru becuri, de regula de 10 amperi, iar pentru prize de 16 amperi. Acestea sunt dimensionate pentru circuitele de iluminat pentru o incarcare de maximum 1,2 KW, cu conductoare de tip FY cu sectiunea de 1,5 mm, iar pentru circuitele de prize cu o incarcare de maximum 2 KW, cu conductoare de tip FY cu sectiunea de 2,5 mm.

Sigurante electrice automate

Sigurantele automate sunt de mai multe tipuri, precum monopolare, automate faza-nul, bipolare (2P), tripolare si tetrapolare.

Daca aveti masini de spalat, aparate de aer conditionat sau alte aparate electrocasnice mari consumatoare de energei electrica (cu circuit separat), este recomandat sa folositi o siguranta electrica de 20 amperi, in cazul tablourilor automate.

Sigurantele automate au mai multe avantaje fata de cele fuzibile, precum limitarea timpului de raspuns in cazul unui scurtcircuit si a curentului termic de supraincarcare, dar si repunerea mai rapida in functiune a alimentarii circuitului.

Vezi cele mai populare siguranțe electrice de pe eMAG aflate la Promoție: CLICK AICI.

Dimensionarea sigurantelor electrice

Sigurantele electrice se dimensioneaza in functie de puterea consumatorilor, inclusiv de sectiunea conductorilor. Spre exemplu, daca avem un circuit pentru prize, unde puterea insumata a consumatorilor este de 13 amperi, atunci pe acel circuit trebuie sa montam o siguranta de 16 amperi.

Atentionare

In cazul in care aveti probleme la schimbarea sigurantelor electrice de la tablou sau nu va pricepeti sa efectuati o asemenea operatie, este obligatoriu sa apelati la un electrician autorizat.

Concluzia

Cele mai bune sigurante electrice sunt cele care se potrivesc tabloului din locuinta ta, indiferent daca ele sunt de tip vechi (fuzibile) sau moderne (automate).

Acum putem spune ca esti pregatit/a sa-ti alegi cele mai bune sigurante electrice. Spor la cumparaturi!

Siguranțe electrice de calitate, la prețuri foarte bune, găsești AICI.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *