Cum alegi cele mai bune aspersoare?

cele-mai-bune-aspersoareDaca te-ai hotarat sa-ti uzi gazonul sau o gradina de legume cu ajutorul aspersoarelor atunci trebuie sa te documentezi serios. Pentru a alege cele mai bune aspersoare, care sa faca parte dintr-un sistem de irigatii eficient, este necesar sa apelezi la un specialist in domeniu.

Scopul sistemelor de irigatii este acela de a ajuta plantele sa creasca de pe un teren agricol sau de a mentine un gazon in stare buna.

Astfel, cel mai important aspect il reprezinta dimensionarea corecta a sistemului de irigatii cu aspersoare, care trebuie sa tina cont de o multime de factori, precum suprafata terenului, natura plantelor, sursa de apa si debitul, tipul de sol si sursa de energie.

Prin alegerea unor aspersoare potrivite sistemului de udare se urmareste sa se realizeze o irigare uniforma, care poate fi reglata in functie de momentul zilei sau de anotimp.

Evident, un lucru foarte important il reprezinta costurile pentru achizitionarea aspersoarelor si pentru montarea sistemului de irigatii, precum si cele de intretinere pe termen lung.

Pentru proiectarea unui sistem de irigatii eficient si pentru alegerea unor aspersoare potrivite terenului tau este nevoie sa consulti o firma specializata.

Vezi rapid o ofertă de preț la aspersoare: CLICK AICI.

Alegerea tipului de aspersor

Pentru realizarea unui sistem de irigatii trebuie sa alegi niste aspersoare care sa se potriveasca marimii terenului tau.

Pe piata exista mai multe tipuri de aspersoare, cum ar fi cele stationare, oscilante, telescopice sau automate.

Cel mai eficient aspersor in functie de raportul calitate/pret este cel telescopic/rotativ. Se folosesc mai multe astfel de aspersoare, care trebuie alimentate cu ajutorul unor furtune.

Aspersoarele telescopice se monteaza la o adancime de 20-30 centimetri. Distanta dintre ele depinde de presiunea si debitul apei.

Modelul de aspersor se alege in functie de forma si dimensiunea terenului de udat.

Alegerea celor mai bune aspersoare in functie de lungimea razei de stropire

Spre exemplu, daca vrei sa uzi o suprafata cu raza de stropire de 3,5 – 4,5 metri, atunci alegi un aspersor tip spray de 15 VAN. Sau daca preferi sa uzi pe o raza de stropire de 5-10 metri, atunci este necesar un aspersor tip spray de 18 VAN.

Profită de oferta actuală la aspersoare: CLICK AICI.

Proiectarea sistemului de irigatii spre a alege cele mai bune aspersoare

Atunci cand se proiecteaza un sistem de irigatii se pleaca de la debitul apei de la sursa de alimentare. Daca aceasta este un hidrofor, spre exemplu, se poate determina usor debitul produs de pompa.

Pentru proiectarea sistemului de irigatii trebuie sa dispuneti de urmatoarele informatii:

-suprafata gradinii pe care doriti sa o udati;

-locul sursei de apa;

-presiunea/debitul apei;

Presiunea optima de functionare este de 2-4 bari;

Apoi, in sistem se adauga celelalte componente:

-aspersoarele si numarul lor;

-numarul de canale de irigare/conducte;

-conectarea aspersoarelor;

-componentele pentru controlul sistemului.

Amplasarea celor mai bune aspersoare

Pentru a avea o udare eficienta, raza de stropire a unui aspersor trebuie sa ajunga la baza aspersorului vecin din sistem. Spre exemplu, in cazul unui teren in forma de dreptunghi, cu lungimea de 10 metri si latimea de 5 metri, se vor utiliza 4 aspersoare de tip spray de 18 VAN in colturi si cate unul la mijlocul fiecarei laturi mari.

Aspersoare de calitate, la prețuri foarte bune, găsești AICI.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *