Cum alegi cel mai bun ulei de motor (auto)?

cel mai bun ulei de motor (auto)Un ulei de motor este esential pentru masina ta, de aceea trebuie sa ii dai mare importanta, iar alegerea lui nu trebuie sa fie facuta la intamplare. In general, este recomandat sa folosesti un ulei de motor original, acelasi pe care il utilizeaza producatorul autoturismului tau.

Este esential de stiut pentru cei mai putin experimentati, ca nu orice ulei de motor este bun pentru autovehiculul tau, iar acesta trebuie sa indeplineasca niste norme specifice, care sunt recomandate de fabricant.

Dar unde pot gasi tipul uleiului potrivit pentru automobilul meu? Acest lucru este usor de gasit in cartea tehnica a masinii, unde este indicat produsul recomandat de producator.

Uleiul de motor are un scop bine definit in functionarea automobilului, el avand rol de lubrifiant, curatind si racind componentele mobile ale “inimii” masinii, evitandu-se coroziunea interna.

Compozitia acestui produs indispensabil pentru automobil este formata din ulei de baza si aditivi. Nu e suficient sa stii doar rolul uleiului, dar si faptul ca schimbarea acestuia la masina se face, in general, atunci cand s-a atins distanta de 10.000 de km – 15.000 de km parcursa, in functie de tipul produslui si de uzura motorului.

De asemenea, este recomandat ca pentru o functionare perfecta a motorului autoturismului tau si pentru a evita aparitia unor defectiuni, sa se efectueze schimbul de ulei in momentul potrivit, fara intarzaieri.

Iti prezentam mai jos un ghid care te va ajuta sa alegi cel mai bun ulei de motor, potrivit pentru masina ta.

Vezi rapid o ofertă de preț la uleiul de motor auto: CLICK AICI.

Cum alegi cel mai bun ulei de motor auto in functie de tipul acestuia?

Pe piata exista mai multe tipuri de ulei de motor: mineral, semisintetic si sintetic.

Uleiul de motor mineral este un produs mai ieftin, care are cele mai scazute performante dintre toate tipurile. El nu isi va pastra prea mult timp calitatile, iar schimbarea lui se va face mai des. Acest tip este folosit la masinile cu motoare de constructie mai veche.

Uleiul de motor semisintetic este un produs imbunatatit fata de cel mineral. In componenta sa intra si ulei sintetic pur in proportie de 30%, ceea ce ii confera o durabilitate mai mare, in diverse conditii de temperatura si uzura.

Uleiul de motor full sintetic este cel mai performant produs de pe piata pentru masini, el fiind recomandat de catre toti specilaistii din industria auto. Chiar daca are un pret mai ridicat, el are calitati de top, care ii asigura motorului o functionare ireprosabila, in parametri optimi, indiferent de anoptimp.

Profită de Reducerile actuale eMAG la uleiul de motor auto: CLICK AICI.

Cum alegi cel mai bun ulei de motor auto in functie de tipul motorului?

Pentru cei mai putin initiati trebuie spus faptul ca uleiurile de motor sunt fabricate pe tipuri, in functie de tipul combustibilului motorului, pe benzina, pe motorina sau mixte.

Astfel, un ulei de motor potrivit pentru masinile pe benzina este fabricat  pentru a rezista la temperatura de pana la 160 de grade Celsius, in zona superioara a pistonului.

Un ulei de motor pentru autoturismele pe motorina este conceput astfel incat sa reziste pana la circa 315 grade Celsius.

Exista si uleiuri de motor mixte, realizate special pentru ambele tipuri de combustibili folosite de motoare: benzina si motorina.

Spre exemplu, sunt produse semisintetice cu vascozitatea (SAE) 10W40, care pot fi utilizate de ambele modele de motorizari ale unor producatori.

Sau un ulei full sintetic, cu SAE 5W30, care poate fi folosit pentru ambele tipuri de motoare de autoturism.

Vezi cele mai populare uleiuri de motor auto de pe eMAG aflate la Promoție: CLICK AICI.

Cum alegi cel mai bun ulei de motor auto in functie de vascozitate (indicele SAE)?

Vascozitatea uleiului de motor indica clasificarea in formule mono-grade si multi-grade. Aceasta defineste practic rezistenta uleiului, determinata independent de temperaturile inregistrate in interiorul motorului.

Pentru Romania, care este situata in zona temperata de clima, este recomandata varianta multi-grade. De regula, acest tip de ulei trebuie sa aiba vascozitatea (indicele SAE) astfel: 5W-30, 5W-40, 10W-40 si 15W-40.

Aceste tipuri sunt cele recomandate pentru folosirea in tara noastra, unde temperaturile variaza intre -40 grade Celsius si +40 de grade Celsius.

Dintre acestea poti alege uleiul de motor care este recomandat pentru automobilul tau, in functie de vascozitatea indicata de producator.

Acum putem spune ca esti pregatit/a pentru a-ti achizitiona cel mai bun ulei de motor auto. Spor la cumparaturi!

Uleiuri de motor de calitate, la prețuri foarte bune, găsești AICI.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Albulescu George

Ziarist de profesie, cu experiență de peste 8 ani în presa online din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *