Cum alegi cea mai buna placa video pentru minat Bitcoin?

cea-mai-buna-placa-video-minat-bitcoinCe poate fi mai frumos si mai placut decat sa generezi efectiv bani (iar aici mi-am ales foarte atent cuvintele), acasa, in timpul liber si, mai ales, fara sa faci absolut nimic? Este visul tuturor! Tocmai acesta este motivul pentru care tot mai multi oameni s-au apucat de minat Bitcoin. Cine a fost inspirat sa faca treaba asta in urma cu 2 ani a avut foarte mult de castigat – moneda virtuala Bitcoin crescand astfel in ultimii doi ani de la ~1000 USD la, cursul de astazi, de 8,726 USD.

Cine poate mina Bitcoin si cat de simplu este?

Practic oricine poate mina Bitcoin – indiferent de configuratia pe care o are. Mai mult, au aparut si aplicatii precum Easy Miner sau LTCMiner, care iti permit sa “generezi” bani de pe telefon, oriunde te-ai afla.

Totusi, sa nu ne entuziasmam prea mult! Pentru a putea mina suficient Bitcoin incat sa-l poti valorifica in bani reali, sau sa cumperi ceva cu el, ai nevoie de resurse serioase. Unitatea de masura ce indica puterea de minat este Mh (mega hash), Gh sau Th / secunda.

De altfel, placile video sunt cele care reusesc sa genereze moneda cel mai repede, mult superioare procesoarelor.

Cum alegi cea mai buna placa video pentru minat Bitcoin?

  1. Tipul memoriei placii video – Cel mai important aspect ce trebuie luat in calcul este memoria placii video, mai exact tipul ei si capacitatea. Cele mai bune placi video pentru minat Bitcoin folosesc memorie de tip GDDR5X.
  2. Viteza si cantitatea de memorie a placii video – Cele mai sofisticate placi video dedicate gamerilor au ajuns sa aiba pana la 11Gb memorie de tip GDDR5X. Totusi, importanta mare are si viteza la care poate ajunge aceasta memorie. Cele mai performante placi video ajung pana la 8 sau chiar 11 Ghz.
  3. Consumul placii video si a intregului sistem – In mineritul Bitcoinului eficienta este totul! Degeaba ai o placa video veche care consuma 200-300W, in conditiile in care este depasita tehnologic si produce mai putin decat cheltuie. Foarte mare atentie la consum, caci foarte multi mineri si-au dat seama ca facturile la curent sunt mult mai mari decat productia efectiva din minerit. Aici recomandam placi video cat mai noi din punct de vedere tehnologic, cum ar fi placile video din seria 10 de la Nvidia (Gtx 1050Ti).

Daca nu ai mai minat Bitcoin si esti la inceput iti recomandam o placa video GTX 1050Ti fara alimentare separata. Aceasta placa ajunge undeva la 800 Lei (deci investitia initiala nu e uriasa) si consuma pana in 75W. Placile video cu alimentare separata pot consuma pana la 200-300W, deci mare atentie!

Astfel, o placa video decenta precum cea amintita mai devreme (Gtx 1050Ti) poate mina cu ~11,9 Mh/s, in timp ce o placa video Gtx 1070, cu un consum de 150W, ajunge la ~30Mh/s.

Pe lista placilor video pe care ti le recomandam pentru minat Bitcoin se afla si AMD Radeon RX 580, ce ajunge la 29 mh/s, cu un consum de 185W, sau chiar Nvidia GTX 1080 Ti, cu o putere de minat de 32 mh/s, insa si un consum pe masura, respectiv de 250W!

Mare atentie insa la faptul ca toate aceste placi folosite strict in scopul de a mina 24/24, vor suferi un grad foarte ridicat de uzura iar, in cele din urma, se vor defecta!

Ca paranteza, acesta este si motivul pentru care pretul placilor video aproape ca s-a dublat in ultimele luni la nivel global. Tot mai multi oameni se apuca de minat, procesul devenind si pentru acestia tot mai greu, iar placile video ajung in garantii sau pe Olx pe banda rulanta.

Am se poate spune ca esti pregatit pentru ati achizitiona cea mai buna placa video pentru minat Bitcoin.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *