Adenoidectomie – definiție
Adenoidectomie
Tratament chirurgical de electie in cazurile de hiperplazie si de hipertrofie a vegetatiilor adenoide ce au tendinta sa devina cronice. Vegetatiile adenoide se afla in partea din spate a faringelui in dreptul extremitatii posterioare a coarnelor (foselor nazale) si sunt formate (ca si amigdalele) din tesut epitelial si limfatic; de obicei sunt mai voluminoase la varsta copilariei si pot optura partial sau total coanele, generand grave probleme de respiratie. Copilul afectat de hipertrofie a vegetatiilor adenoide respira zgomotos (mai ales in timpul somnului, sforaie) si sta cu gura seisdeschisa, deseori are faringite sau otite si exista un risc crescut de apnee nocturna.
Se recurge la adenoidectomie numai in formele grave, cand pacientul este in pericolul de a-i fi oburate caile respiratorii; operatia se amana pe cat posibil, pe de o parte pentru ca volumul tesutului adenoid si limfatic scade odata cu trecerea timpului, pe de alta parte deoarece riscul ca hipertrofia sa recidiveze dupa operatie, indeosebi in cazul copiilor sub 7-8 ani, este destul de ridicat.
Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!