Adenohipofiza – definiție
Adenohipofiza – parte a hipofizei cu structura galdulara. Cuprinde lobul anterior, care constitutie partea principala a organismului, lobul mijlociu si partea tuberala. Este vascularizata de arterele hipofizare, suerioare si inferioare; o retea deasa de capilare inconjoara pedunculul ce leaga hipofizade hipotalamus, o glanda importanta ce leaga hormonii rileasing si inhibiting (RH si IH), ce stimuleaza sau inhiba acriunea hormonilor hipofizari.
In partea anterioara a hipofizei se pot identificadiferitwe tipuri de celule cu diverse specializari:
-
celule acidofile care produc hormonul somatotrop sau hormonul cresterii si prolactina. Printre acestea se afla si alt tip de celule care produc hormonul ACTH (adrenocorticotrop);
-
celule bazofile (beta, gama, delta) secreta FSH (hormon foliculo stimulant) si TSH (hormon tiretotrop);
-
celulele cromofobe sunt considerate niste elemente de rezerva.
In partea tuberala exista cordoane de celule cubice si cilindrice cu functie necunoascuta.
In lobul intermediar secreta MSH (hormon care stimuleaza melanocitele).
Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!