Sfaturi utile pentru utilizarea unui aparat foto profesional
Fotografia nu inseamna doar apasarea pe un buton, asa cum cred majoritatea celor care nu au pus niciodata mana pe un aparat profesional. Fotografia este o adevarata arta, care implica procese complexe si studiu. Daca iti doresti sa faci poze ca un profesionist, un prim lucru pe care trebuie sa il faci este sa ai un aparat profesional.
Cele mai recomandate sunt si cele mai populare, o multime de modele de la Nikon, Canon sau Sony fiind extrem de atractive.
In principiu, aparatul profesional este sinonim cu DSLR, adica Digital Single Lens Reflex Camera. Un astfel de aparat reuseste sa aduca tot ceea ce este mai bun de la un aparat clasic, cu film si de la un aparat digital.
Alegerea DSLR-ului perfect trebuie sa tina cont de calitatea senzorului, de numarul de megapixeli, de sensibilitatea senzorului la lumina ( adica ISO), de capacitatea de a reduce vibratiile in momentul in care se face o poza si de usurinta in folosire. In principiu, un incepator ar trebui sa aiba un meniu cat se poate de clar de unde sa seteze detaliile pentru fiecare fotografie.
Preturile pot varia extrem de mult in cazul aparatelor foto, motiv pentru care este un criteriu important.
Vezi rapid o ofertă de preț la aparatele foto profesionale: CLICK AICI.
Cum se utilizeaza corect un aparat foto profesional?
In primul rand trebuie sa se faca setarile manuale. Cele mai importante sunt urmatoarele:
- Valoarea ISO. Pentru fotografiile facute la lumina puternica este nevoie de ISO 100 sau 200. Pentru cele in intuneric este nevoie de ISO mare, de peste 6000. Setarea se face in functie de ambientul in care urmeaza sa se faca fotografia.
- Timpul de expunere. Reprezinta timpul setat pentru ca senzorul sa primeasca lumina prin obiectiv. In cazul aparatelor compacte timpul de expunere este foarte mic. In cazul aparatelor profesionale, timpul de expunere poate sa varieze intre 1 si 30 de secunde.
- Deschiderea diafragmei. Diafragma stabileste cantitatea de lumina care ajunge la senzor. Deschiderea diafragmei se masoara in numar F, care inseamna raportul dintre distanta focala si diametrul deschiderii.
Profită de Oferta actuală eMAG la aparatele foto profesionale: CLICK AICI.
Tote cele 3 valori trebuie sa fie intr-un echilibru cat mai bun in momentul in care se face o fotografie. Daca esti incepator si nu esti familiarizat cu tot ceea ce trebuie sa faci, poti lasa aparatul pe modul auto, deoarece va seta singur in functie de conditiile pe care le are. De asemenea, poti citi forumuri de specialitate pentru a descoperi ce valori ISO trebuie sa folosesti, ce lumina si cum ajustezi corect expunerea.
Daca ideea de setare manuala nu te incanta, poti sa fotografiezi folosind modulele de fotografiere. Majoritatea aparatelor profesionale au modul portret, modul peisaj, sport, noapte, macro sau artificii. Pornind de la aceste moduri vei putea sa descoperi o multime de alte oportunitati.
Vezi toate ofertele de pe eMAG la aparatele foto profesionale: CLICK AICI.
In general, specialistii in fotografie recomanda cateva lucruri pentru cei care sunt incepatori:
- Sa aleaga accesorii pentru aparat. O varietate cat mai mare de obiective si un trepid pot fi extrem de utile.
- Sa testeze cat mai mult. Pana sa ajungi la fotografia perfecta trebuie sa testezi. Testarea inseamna sa iesi in lume si sa faci poze, fie ca faci poze cu natura, cu oameni sau cu peisaje urbane.
- Sa citeasca foarte mult. Fotografia inseamna studiu. Tocmai de aceea, este bine sa gasesti cat mai multe carti destinate acetei arte si sa le devorezi. Exista si numeroase forumuri pe internet si tot felul de articole care pot fi de ajutor si care iti pot ocupa o parte din timpul destinat studiului. Foloseste-le!
Acum putem spune ca esti pregatit/a pentru utilizarea unui aparat foto profesional. Spor la treaba!
Aparate foto profesionale de calitate, la prețuri foarte bune, găsești AICI.
Poate te intereseaza si articolele:
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!