Ridichea neagra – efecte benefice, consum, preparare, pastrare
Se spune ca ridichea neagra este originara din China si Japonia, dar este foarte probabil sa provina din ridichea salbatica intalnita spontan in zona Marii Mediterane.
Avantajele consumului de ridiche neagra
Avantajele consumului de ridiche neagra se cunosc inca din antichitate.
Bogata în potasiu, fier, iod, magneziu, vitaminele B şi C, ridichea neagra contine 3/4 din cantitatea zilnica recomandata de vitamina C, crescand imunitatea organismului. Se comporta ca un veritabil antibiotic natural, avand capacitatea de a se lupta cu bolile si infectiile.
Este indicata si in alimentatia copiiilor, ajutand la fixarea calciului.
Ridichea neagra scade colesterolul si previne aparitia bolilor de inima, rol de eliminare a toxinelor din organism, echilibreaza apa si nivelul de sare din organism.
Tusea poate fi tratata cu ajutorul siropului de ridiche neagra. Continutul ridicat de vitamina C este eficient in prevenirea racelii, fiind unul dintre cei mai puternici antioxidanti. Siropul calmeaza tusea si duce la eliminarea virusului/bacteriilor localizate la nivelul cailor respiratorii – la nivelul bronhiilor si a plamanilor.
Culoarea neagra a acesteia se datoreaza continutului bogat de antioxidanti conținuți. Poate fi folosita ca adjuvant in hipertiroidism (boala Graves). Hormonii tiroidieni secretati de glanda tiroida in exces (hipertiroidism) pot fi reglati cosumand ridiche neagra. Hormonii pot fi reglati datorita continutului bogat de sulf numit „raphanin”.
Ridichea neagra poate fi consumata cruda in salate sau rasa pe razatoare, cu putin zahar
In bucataria franceza, ridichea neagra este foate des folosita ca o garnitura excelenta pentru somon, ficat de gasca sau avocado.
Salata de ridiche neagra: 1 ridiche mare se rade marunt, otet balsamic , ulei de masline extravirgin, sare.
Salata de ridiche neagra cu mar: ridiche neagra 1 buc, 1 mar ionatan , 1 ceapa rosie, ulei de floarea soarelui , otet de mere , sare.
Mod de preparare a sucului de ridiche neagra cu miere si ghimbir
Poti folosi o ridiche neagra mica, cateva linguri de miere si o bucata mica – aproximativ 1 cm ghimbir proaspat.
Se taie ridichea si se scobeste in mijloc, se pune mierea si apoi se pune ghimbirul ras proaspat deasupra.
Se pune fie in cuptorul de la aragaz dat la foc mic cu usa deschisa, fie in apropierea unei surse de caldura.
Cand s-a format suficient sirop, ridichea se scurge si se bea. De preferat sa nu se consume nimic aproximativ o jumatate de ora inainte si dupa ce s-a baut siropul. Restul de ridiche se rade si se mananca in salata de cruditati, cu morcov, telina, mar si felii de portocala.
Cultivarea ridichilor de iarna
Semanatul se face in lunile mai – iunie, pe teren modelat.
Se cultiva in succesiune dupa salata, spanac, mazare, ceapa verde.
Raritul plantelor se face cand se dezvolta 2 – 3 frunze si se repeta dupa 20 – 25 zile. Distanta dintre plante trebuie sa fie de aproximativ 15 – 20 cm.
Necesita irigare si bineinteles, a nu se lasa buruieni care sa le impiedice dezvoltarea prin absorbtia de saruri minerale.
Recoltarea se face cu cazmaua. dupa 15 octombrie si daca vremea permite, chiar in luna noiembrie .
Cum se pastreaza ridichea neagra pe timpul iernii
Ridichile negre se pot pastra peste iarna in șanțuri, pivnite sau alte depozite la temperatura de 0–1° C si umiditate de 90 – 95 %, fara lumina pe o perioada de 5 – 6 luni .
Santurile sau silozurile se recomanda a fi facute in zone neinundabile, panza freatica sa fie la cca. 2 m, avandu-se in vedere sa fie paralela cu directia vanturilor.
Acoperirea santurilor sau silozurilor se face cu nisip sau straturi alternative de paie si pamant de 25 – 40 cm. Ultimul strat trebuie sa fie de pamant.
Acest mod de pastrare este valabil si pentru alte radacinoase: morcov, pastarnac, patrunjel de radacina, telina, sfecla.
Ți-a placut acest articol? Citeste si alte articole din aceasta categorie: Click Aici.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!