oxid nitric – definiție
OXID NITRIC (formulă chimică NO) – Oxid de azot numit impropriu oxid nitric, este o substanță chimică reactivă de natură radicalică bazată pe azot. Mulți ani a fost considerat un gaz foarte poluant, responsabil printre altele de așa-zisă „gaură“ de ozon; doar recent a fost socotit unul dintre cei mai puternici mediatori biochimici pe care organismele vii le produc.
Oxidul nitric este o substanță ubicuitară care se produce în organism în timpul conversiei L-argininei în L-citrulină prin acțiunea enzimelor Nos (oxid nitric sintetază), are o viață foarte scurtă și se degradează rapid în nitriți, nitrați, oxidrili și alți derivați ai catabolismului.
Se găsește în celulele endoteliale ale vaselor, în trombocite, în sistemul nervos central și în multe altele, și este un inhibitor endogen al formării leziunilor vasculare.
La șobolan, pare că proliferarea membranei vaselor se reduce la 70%, datorită transferului genei nitroxidsintetazei prin tehnici de terapie genică. Acest tratament reduce drastic leziunea arterială și hiperplazia vasulară.
Sunt în curs numeroase studii pentru determinarea tuturor posibilelor funcții ale oxidului nitric și aplicabilității sale clinice ca medicament vasodilatator.
Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!