oligurie – definiție
OLIGURIE– Diminuare a cantității de urină eliminată zilnic. În condiții normale organismul elimină circa 1,5-2 I de urină în 24 de ore. cantitate putând să varieze și în condiții de normalitate. În generai se vorbește de oligurie când cantitatea eliminată este sub 300-400 ml în 24 de ore.
Oliguria poate fi de origine:
- Prerenală, legată de o diminuare a cantității de lichide în organism, de exemplu în urma unor pierderi excesive prin diaree sau prin vomă pe o perioadă lungă de timp, prin transpirație abundentă sau prin hemoragii. Un exemplu poate fi decompensarea cardiacă: activitatea contractilă cardiacă deficitară provoacă o reducere a fluxului sangvin în rinichi și deci o filtrare glomerulară redusă. Reducerea fluxului renal provoacă oligurii și în diverse forme de șoc, în ciroza hepatică, în boli care însoțesc retenția de lichide.
- Renală, în bolile renale acute și cronice care duc la ischemie sau la necroză glomerulară sau din cauza folosirii de medicamente nefrotoxice.
- Postrenală, pot fi aduși în cauză factori care provoacă obstrucția căilor urinare: compresii ale uretrei din partea prostatei hipertrofice, stenoză, tumori voluminoase, calculi.
Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!