mutism – definiție
MUTISM – Termen folosit în psihiatrie pentru a indica o alterare a limbajului constând din absența limbajului, fie ea intenționată (refuz) sau neintenționată (datorată unei inhibiții); la origine există o determinare psihologică, deoarece în aceste cazuri nu există mutilării sau afecțiuni organice ale centrilor nervoși sau ale organelor fonatoare.
Mutismul poate fi parțial sau total, global sau selectiv, permanent sau tranzitoriu.
Poate fi observat în anumite condiții psihice: subiectul emoționat, inhibat, retras, face un efort de a-și învinge tăcerea, în timp ce mutismul schizofrenicului îi folosește pentru a întrerupe contactele cu lumea, pentru a crea starea de izolare; mutismul subiectului delirant indică opoziția, ostilitatea sau teama de a elibera conținutul propriilor spaime.
Mutismul selectiv este o condiție infantilă rară în care copilul, deși posedă un limbaj fluent, nu reușește să vorbească în anumite situații sociale în care se așteaptă ca el să vorbească (de exemplu, la școală). Unii subiecți comunică prin limbaj gestual, prin mimică sau monosilabe, deși acasă sau în alte situații continuă să vorbească fluent. Tulburarea durează mai mult de o lună și nu se manifestă obligatoriu în prima lună de școală. Din această categorie sunt excluse bâlbâiala sau alte tulburări ale comunicării. Debutul este între 4 și 8 ani. Nu trebuie confundat cu mutismul tranzitoriu al copiilor timizi, care se depășește prin frecventarea școlii. Și în acest caz cauza este psihologică: se manifestă mai ales când apare o protecție maternă excesivă, datorată unor tulburări depresive ale mamei, sau în cazurile de dificultate de a stabili relații intrafamiliare.
Mutacismul este o tăcere voluntară, adoptată de simulatori în situații critice (deseori este asociat cu pseudosurzenie); poate fi folosit la maniaci ca joc.
Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!