mumificare – definiție

MUMIFICARE – Proces de deshidratare a țesuturilor bio­logice moarte; permite conservarea ne­definită în timp. Poate fi rezultatul unor proceduri artificiale de îmbălsămare sau al unor procese naturale de evaporare a lichi­delor organice, în cazul în care cadavrul se găsește într-un mediu deosebit de favora­bil, uscat și ventilat. Acest proces privează țesuturile moarte de apa necesară fenome­nelor de putrefacție care se declanșează sub acțiunea unor germeni.

Cadavrele persoanelor slabe, cașectice, deshidratate se mumifică mai ușor; în funcție de poziția lor, datorită deplasării lichidelor în regi­unile înclinate, uscarea va fi mai intensă în părțile superioare. Pielea devine galbenă-brună, de consistență pergamentoasă, aderând la structurile osoase; organele in­terne se micșorează, se închid la culoare și își păstrează structura histologică. Acest proces durează circa un an și poate păs­tra corpul decenii sau chiar secole.

Un exemplu mai des întâlnit este mumificarea feților morți în caz de cantitate redusă de lichid amniotic; aspectul lor este asemănă­tor cu al papirusului.

Se definiște ca mumificare și un tip spe­cial de necroză tisulară (gangrenă uscata), care înnegrește și zbârcește țesuturile, deși păstrează destul de bine structurile norma­le. Se întâlnește în regiuni limitate ale cor­pului (degete, cordon ombilical), cauza fiind de tip ischemic.

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *