mumificare – definiție
MUMIFICARE – Proces de deshidratare a țesuturilor biologice moarte; permite conservarea nedefinită în timp. Poate fi rezultatul unor proceduri artificiale de îmbălsămare sau al unor procese naturale de evaporare a lichidelor organice, în cazul în care cadavrul se găsește într-un mediu deosebit de favorabil, uscat și ventilat. Acest proces privează țesuturile moarte de apa necesară fenomenelor de putrefacție care se declanșează sub acțiunea unor germeni.
Cadavrele persoanelor slabe, cașectice, deshidratate se mumifică mai ușor; în funcție de poziția lor, datorită deplasării lichidelor în regiunile înclinate, uscarea va fi mai intensă în părțile superioare. Pielea devine galbenă-brună, de consistență pergamentoasă, aderând la structurile osoase; organele interne se micșorează, se închid la culoare și își păstrează structura histologică. Acest proces durează circa un an și poate păstra corpul decenii sau chiar secole.
Un exemplu mai des întâlnit este mumificarea feților morți în caz de cantitate redusă de lichid amniotic; aspectul lor este asemănător cu al papirusului.
Se definiște ca mumificare și un tip special de necroză tisulară (gangrenă uscata), care înnegrește și zbârcește țesuturile, deși păstrează destul de bine structurile normale. Se întâlnește în regiuni limitate ale corpului (degete, cordon ombilical), cauza fiind de tip ischemic.
Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!