Cat de eficiente sunt panourile radiante cu infrarosu?

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

14 Responses

 1. alex spune:

  buna am citit foarte mult despre aceste panouri daaar nimeni nu specifica importanta izolatiei casei cea ce este cel mai iportant lucru fara o izolatie adegvata panourile sunt degeaba tin sa precizez ca sunt posesorul a 7 panouri fussion glass de aprox. 5 ani si sunt foarte multumit si nu as renunta la ele ingalzesc o suprafata utila 160 m numai cu panouri si am consum curent iarna aprox. 500-600 lei luna avand totul electri de la boiler 100l pana la hidrofor si o temp 23 grade concluzie foarte eficiente sper sa ajute comentariul meu.

  • Este un comentariu foarte valoros pentru ca are la bază experiența personala, drept pentru care va mulțumesc. Referitor la afirmația dvs. cu privire la faptul ca panourile radiante ,,sunt degeaba” dacă nu există izolație nu este tocmai adevărată. Sunt oameni care au casele neizolate și sunt mulțumiți de modul în care se comporta acest sistem de încălzire.

   Foarte importantă este dimensionarea. La o casă neizolată necesarul de panouri radiante este diferit, comparativ cu o casa izolată. De asemena, așa cum este și normal, și consumul va fi mai mare, dar panourile corect dimensionate își fac treaba în orice condiții.

   De asemenea, în funcție de izolația casei și înălțimea acesteia, se va opta pentru panouri radiante de joasa temperatură, panouri radiante de înaltă temperatură sau pentru lămpi cu infraroșu.

 2. Victor spune:

  Am studiat f. mult despre panourile radiante si pot spune din experienta ca sunt nocive pentru orgnism si inficiente:
  1) Toata reclama facuta pentru ele este falsa – ma refer la aspectele despre sanatate – cei care fac acest lucru trebuie sa fie dati in judecata pentru inselatorie.
  2) Caldura resimtita de organism variaza in functie de distanta si pozitia fata de dispozitv – daca stai cu spatele la panou vei simti caldura doar pe spate iar zona corpului din fata nu este icalzita;
  3) Cand intri intr-o camera care este incalzita cu panouri radiante, efectul incalzirii il resimti deabia dupa un timp variabil (acest timp depinde de puterea panoului, geometria camerei, pozitia persoanei fata de panou etc) pana cand corpul este expus radiatiilor si se incalzeste;
  4) Expunerea corpului uman – mai mult de 20 de minute – la radiatiile emise de panouri, cresc riscul aparitiei canerului de piele/epiderma si aparitia de leziuni asupra vederii – expunerea la radiatii UV / IR usuca corneea si imbatranesc accelerat celulele ochiului uman.

  Mai sunt multe de zis dar pun doua link-uri utile:

  http://scinews.ro/panourile-radiante-infrarosu-efecte-sanatate/

  https://despretot.info/panourile-radiante-cu-infrarosu-%E2%80%93-pot-cauza-afectiuni-de-sanatate/

  Sfatul meu: NU INSTALATI PANOURI RADIANTE IN CASA – vorba aceea: NU TOT CE ZBOARA SE MANACA.

  • Îți mulțumesc pentru intervenție, dar in mare măsură te contrazic.

   Referitor la efectele pe care radiația infraroșie le are asupra sănătății, într-adevăr, radiația infraroșie de undă scurtă este periculoasă, fiind folosită doar în domeniul medical sub strictă supraveghere, însă radiația infraroșie de undă lungă (radiația emisă de panourile radiante) nu prezintă risc pentru organism. Orice obiect cu temperatura de peste 0 grade C emite radiație infraroșie.

   Eu personal știu exact din ce este compus un panou radiant și pe ce principiu funcționează și nu vad de ce ar dăuna organismului.
   Într-adevăr, dacă dormi cu el deasupra capului, astfel încât să îți bată permanent în cap, sau dacă instalezi panouri radiante industriale în case de locuit, atunci cu siguranță nu îți va fi bine.

   Dar dacă îl instalezi corespunzător, cat mai aproape de centrul camerei.., nu vei avea de suferit din punct de vedere fizic și vei beneficia de confortul termic dorit, cu condiția să instalezi un panou de putere potrivită.

   Foarte mulți oameni înțeleg că panourile radiante cu infraroșu încălzesc doar obiectele (inclusiv persoana umană) și atât. Total greșit! Într-adevăr, panourile radiante încălzesc cu prioritate obiectele (într-o anumită proporție), dar acestea la rândul lor încălzesc aerul, astfel că, într-un final, vom obține o anumită temperatură ambientală (în funcție de preferințe), nu doar obiecte încălzite. Și dacă intri într-o cameră în care temperatura aerului este de 23 grade, te vei simți la fel de bine, indiferent că este încălzită cu un panou radiant sau cu o centrală termică.

   Nu știu dacă tu ai folosit sau testat până acum vreun panou radiant, dar tot ceea ce au am scris în acest comentariu, respectiv în acest articol, are la bază experiența personală. De-a lungul timpului am folosit și testat mai multe tipuri de panouri radiante, de diferite calități, inclusiv panouri radiante industriale și am ajuns la concluzia că acest sistem de încălzire este superior majorității sistemelor de încălzire foarte utilizate în Romania, atât din punct de vedere al consumului de energie, cât și din punct de vedere al simplității instalării și duratei de viață a sistemului, fără revizii, autorizații sau întreținere specială.

 3. Chirila Cosmina spune:

  Foarte bune explicatiile dvs! Conteaza lungimea de unda!

 4. Eugen spune:

  Ce parere aveti sa imi instalez panouri radiante avand in vedere ca casa este izolata si pe dinauntru cu vata minerala rigida si peste cu rigips ?

  • Sigur ca da, puteti instala panouri radiante cu infrarosu. Daca veti merge pe aceasta varianta, ca si recomandare de instalare, va recomanda instalarea pe tavan. De asemenea, trebuie sa tineti cont ca dimensionarea este foarte importanta, astfel ca este necesar sa luati legatura cu comerciant priceput si bine intentionat.
   Totodata, este important si brandul pentru care veti opta, unele panouri radiante fiind foarte scumpe, raportul calitate-pret nefiind justificat, iar altele foarte slab calitative, a caror eficienta lasa de dorit.

 5. Alin spune:

  Buna. Care sunt cele mai fiabile si sanatoase panouri? Ce parere aveti despre Sunjoy ? Recomandati instalarea lor pe tavan in cazul unor camere de la mansarda ?

  • Buna ziua!

   Daca doriti panouri radiante foarte fiabile si eficiente, va recomand panourile radiante Ecosun. Insa, din punct de vedere al beneficiilor pentru sanatate, panourile radiante Sunjoy au ceva in plus, avand aplicata pe placa din fata TURMALINA, un cristal ce emite ioni negativi, cu anumite functii benefice pentru organismul uman.

   Totusi, si panourile radiante Ecosun produc o multime de efecte benefice asupra sanatatii, insa aceste efecte se limiteaza doar la efectele benefice produse de radiatia infrarosie emisa.

   Eu tind sa va recomanda Panourile Radiante Ecosun, avand in vedere calitatea si pretul acestora.

 6. Sanatate spune:

  Apropo de radiatii, imi spunea medicul stomatolog ca radiatiile emise de telefon sunt mai nocive decat cele emise de un aparat specific cu care iti realizeaza un film la dinte de exemplu. Acuma nu stiu exact care e adevaru, daca omul respectiv intra intr-o camera speciala si iti pune veste antiradiatii. Cert e ca panourile au tehnologie moderna si cred ca inventatorii/dezvoltatorii s-au gandit si la aceste aspecte.

 1. 12/01/2017

  […] In acelasi timp, daca va doriti sa cititi si alte pareri despre incalzirea cu panouri radiante va invit sa accesati site-ul chibzuintza.ro […]

 2. 12/01/2017

  […] De fapt, această încălzire prin infraroșu nu face altceva decât să încălzească obiectele, iar aerul este încălzit de aceste obiecte, […]

 3. 20/02/2017

  […] placut foarte mult explicatia pe care am gasit-o pe site-ul chibzuinta.ro, aceea ca metoda incalzirii cu panouri radiante functioneaza pe acelasi principiu prin care soarele […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *