Cat de eficiente sunt panourile radiante cu infrarosu?

Incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu – informatii generale

Incalzirea cu panouri radiante cu infrarosuCum in ultima vreme incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu este tot mai mediatizata, tot mai multi oameni optand pentru aceasta metoda de incalzire, haideti sa vedem ce presupune in concret si daca este bine sau nu sa optam si noi pentru aceasta varianta. Iti vorbesc in calitate de persoana care a experimentat acest sistem de incalzire si a inteles perfect si in profunzime principiul de functionare.

In primul rand, pentru cei care sunt pe langa subiect, pentru a-i face sa inteleaga usor principiul de functionare al panourilor radiante cu infrarosu, le aduc la cunostinta ca metoda incalzirii cu panouri radiante functioneaza pe acelasi principiu prin care soarele incalzeste pamantul. Cand stai afara in bataia soarelui, intr-o zi friguroasa, experimentezi incalzirea prin radiatie infrarosie. Desi afara este frig, stand in lumina soarelui simti caldura.

Asta deoarece incalzirea prin radiatie infrarosie presupune incalzirea obiectelor inaintea aerului, aerul fiind incalzit indirect de obiectele incalzite. Acest principiu face ca incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu sa fie total diferita de alte metode de incalzire.

Prin incalzirea obiectelor inaintea aerului pierderile de caldura se reduc la minim, asigurandu-se incalzirea uniforma a incaperii.

Pentru a intelege mai bine principiul de functionare al panourilor radiante cu infrarosu urmareste acest filmulet:

Ai urmarit filmuletul? OK. Citeste articolul in continuare, pentru ca vei afla foarte multe informatii folositoare despre metoda incalzirii cu panouri radiante………….

Trebuie sa stii ca pe internet, daca iti arunci privirea prin cateva pagini web, vei intalni diverse opinii, atat pozitive cat si negative despre incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu. Ca o parere personala, consider ca nu trebuie sa-i credem pe cuvant nici pe unii, nici pe altii, deoarece pe internet circula multe, spuse de multi, unii in tema altii pe langa, unii priceputi, altii mai putin priceputi, unii bine intentionati, altii mai putin.

De obiecei pe internet se aud strigatele nemultumitilor care au fost inselati de unii comercianti care, din dorinta de a vinde tot mai mult, au recomandat clientilor panouri radiante de puteri inferioare, trecand cu vedera faptul ca dimensionarea reprezinta cel mai important lucru pentru ca metoda incalzirii cu panouri radiante cu infrarosu sa fie eficienta.

Daca vrei o recomandare de calitate, daca esti in cautarea unui comerciant de panouri radiante cu infrarosu experimentat, ia legatura cu cei de la: www.panouri-radiante-infrarosii.roChiar sunt buni!

Intorcandu-ma la descrierea incalzirii cu panouri radiante cu infrarosu, eu ma numar printre cei care sunt pro acestui sistem de incalzire.

Astfel, in continuare iti voi prezenta principalele avantaje ale incalzirii prin panouri radiante cu infrarosu. In ceea ce priveste dezavantajele, facand o compartie cu o centrala pe gaz, eu vad doar un singur dezavantaj: panourile radiante cu infrarosu nu incalzesc apa, asa ca, pentru incalzirea apei, trebuie sa te gandesti la o varianta separata.

Incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu – consum

Permite-mi sa incep cu prezentarea consumului, deoarece consumul ne intereseaza pe majoritatea dintre noi. In ceea ce priveste consumul, dupa cum am vorbit si la inceputul articolului, incalzirea obiectelor inaintea aerului reprezinta un foarte mare avantaj. Prin incalzirea obiectelor inaintea aerului pierderile de caldura se reduc la minim.

Pentru exemplificarea consumului, am decis sa iti prezint rezultatele unui studiu comparativ intre incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu si incalzirea cu centrala pe gaz, realizat in Germania de Technische Universität Kaiserslautenin, in perioada de incalzire 2008/2009. In urma studiului s-a ajuns la concluzia ca la o suprafata de 100 m2 prin incalzirea pe gaz se economiseste 50 lei lunar. Dar, avand in vedere scumpirile masive ale gazelor din ultima vreme, incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu a ajuns cel putin la egalitate cu incalzirea prin centrala cu gaz.

Privind costurile in ansamblu, trebuie sa avem in vedere si costurile aferente reviziilor, ce caracterizeaza centrala pe gaz, precum si durata de viata a aparatului, in cazul centralei fiind de aproximativ 8 ani, pe cand la panourile radiante cu infrarosu de 20-25 ani (numai garantia este de 5-10 ani), defectarea presupunand noi costuri.

Tragand linie, din punct de vedere al costurilor, incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu presupune costuri mult mai mici.

Incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu – efecte asupra sanatatii

Raportandu-ne la efectele pe care incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu le are asupra sanatatii, iti aduc la cunostinta ca aceasta metoda de incalzire produce o multime de efecte benefice organismului. Efectele benefice se datoreaza radiatiilor infrarosii emise.

Nu ma lungesc prea mult in aceasta directie si iti recomand un link, de unde poti culege informatiile necesare. Astfel, detalii despre efectele radiatiilor infrarosii asupra organismului uman gasesti aici: http://www.panouri-radiante-infrarosii.ro/radiatii-infrarosii-de-unda-lunga/

Incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu – despre montaj

Un alt avantaj al incalzirii cu panouri radiante cu infrarosu il reprezinta simplitatea montajul. Acesta se realizeaza foarte rapid, fara cosuri mari, fara prea multa mizerie, cu o bormasina si cateva suruburi de prindere, nefiind nevoie de avize prealabile.

Grosimea redusa a panoului da camerei un aspect placut si ajuta la economisirea de spatiu important.

As putea merge mai departe cu prezentarea, deoarece mai sunt multe de spus, dar avand in vedere ca am atins principalele puncte pe aceasta tema, consider ca este suficient.

Daca doresti documentare suplimentara despre incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu citeste si acest articol: http://www.panouri-radiante-infrarosii.ro/incalzirea-cu-panouri-radiante-infrarosu.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

14 răspunsuri

 1. alex spune:

  buna am citit foarte mult despre aceste panouri daaar nimeni nu specifica importanta izolatiei casei cea ce este cel mai iportant lucru fara o izolatie adegvata panourile sunt degeaba tin sa precizez ca sunt posesorul a 7 panouri fussion glass de aprox. 5 ani si sunt foarte multumit si nu as renunta la ele ingalzesc o suprafata utila 160 m numai cu panouri si am consum curent iarna aprox. 500-600 lei luna avand totul electri de la boiler 100l pana la hidrofor si o temp 23 grade concluzie foarte eficiente sper sa ajute comentariul meu.

  • Este un comentariu foarte valoros pentru ca are la bază experiența personala, drept pentru care va mulțumesc. Referitor la afirmația dvs. cu privire la faptul ca panourile radiante ,,sunt degeaba” dacă nu există izolație nu este tocmai adevărată. Sunt oameni care au casele neizolate și sunt mulțumiți de modul în care se comporta acest sistem de încălzire.

   Foarte importantă este dimensionarea. La o casă neizolată necesarul de panouri radiante este diferit, comparativ cu o casa izolată. De asemena, așa cum este și normal, și consumul va fi mai mare, dar panourile corect dimensionate își fac treaba în orice condiții.

   De asemenea, în funcție de izolația casei și înălțimea acesteia, se va opta pentru panouri radiante de joasa temperatură, panouri radiante de înaltă temperatură sau pentru lămpi cu infraroșu.

 2. Victor spune:

  Am studiat f. mult despre panourile radiante si pot spune din experienta ca sunt nocive pentru orgnism si inficiente:
  1) Toata reclama facuta pentru ele este falsa – ma refer la aspectele despre sanatate – cei care fac acest lucru trebuie sa fie dati in judecata pentru inselatorie.
  2) Caldura resimtita de organism variaza in functie de distanta si pozitia fata de dispozitv – daca stai cu spatele la panou vei simti caldura doar pe spate iar zona corpului din fata nu este icalzita;
  3) Cand intri intr-o camera care este incalzita cu panouri radiante, efectul incalzirii il resimti deabia dupa un timp variabil (acest timp depinde de puterea panoului, geometria camerei, pozitia persoanei fata de panou etc) pana cand corpul este expus radiatiilor si se incalzeste;
  4) Expunerea corpului uman – mai mult de 20 de minute – la radiatiile emise de panouri, cresc riscul aparitiei canerului de piele/epiderma si aparitia de leziuni asupra vederii – expunerea la radiatii UV / IR usuca corneea si imbatranesc accelerat celulele ochiului uman.

  Mai sunt multe de zis dar pun doua link-uri utile:

  http://scinews.ro/panourile-radiante-infrarosu-efecte-sanatate/

  https://despretot.info/panourile-radiante-cu-infrarosu-%E2%80%93-pot-cauza-afectiuni-de-sanatate/

  Sfatul meu: NU INSTALATI PANOURI RADIANTE IN CASA – vorba aceea: NU TOT CE ZBOARA SE MANACA.

  • Îți mulțumesc pentru intervenție, dar in mare măsură te contrazic.

   Referitor la efectele pe care radiația infraroșie le are asupra sănătății, într-adevăr, radiația infraroșie de undă scurtă este periculoasă, fiind folosită doar în domeniul medical sub strictă supraveghere, însă radiația infraroșie de undă lungă (radiația emisă de panourile radiante) nu prezintă risc pentru organism. Orice obiect cu temperatura de peste 0 grade C emite radiație infraroșie.

   Eu personal știu exact din ce este compus un panou radiant și pe ce principiu funcționează și nu vad de ce ar dăuna organismului.
   Într-adevăr, dacă dormi cu el deasupra capului, astfel încât să îți bată permanent în cap, sau dacă instalezi panouri radiante industriale în case de locuit, atunci cu siguranță nu îți va fi bine.

   Dar dacă îl instalezi corespunzător, cat mai aproape de centrul camerei.., nu vei avea de suferit din punct de vedere fizic și vei beneficia de confortul termic dorit, cu condiția să instalezi un panou de putere potrivită.

   Foarte mulți oameni înțeleg că panourile radiante cu infraroșu încălzesc doar obiectele (inclusiv persoana umană) și atât. Total greșit! Într-adevăr, panourile radiante încălzesc cu prioritate obiectele (într-o anumită proporție), dar acestea la rândul lor încălzesc aerul, astfel că, într-un final, vom obține o anumită temperatură ambientală (în funcție de preferințe), nu doar obiecte încălzite. Și dacă intri într-o cameră în care temperatura aerului este de 23 grade, te vei simți la fel de bine, indiferent că este încălzită cu un panou radiant sau cu o centrală termică.

   Nu știu dacă tu ai folosit sau testat până acum vreun panou radiant, dar tot ceea ce au am scris în acest comentariu, respectiv în acest articol, are la bază experiența personală. De-a lungul timpului am folosit și testat mai multe tipuri de panouri radiante, de diferite calități, inclusiv panouri radiante industriale și am ajuns la concluzia că acest sistem de încălzire este superior majorității sistemelor de încălzire foarte utilizate în Romania, atât din punct de vedere al consumului de energie, cât și din punct de vedere al simplității instalării și duratei de viață a sistemului, fără revizii, autorizații sau întreținere specială.

 3. Chirila Cosmina spune:

  Foarte bune explicatiile dvs! Conteaza lungimea de unda!

 4. Eugen spune:

  Ce parere aveti sa imi instalez panouri radiante avand in vedere ca casa este izolata si pe dinauntru cu vata minerala rigida si peste cu rigips ?

  • Sigur ca da, puteti instala panouri radiante cu infrarosu. Daca veti merge pe aceasta varianta, ca si recomandare de instalare, va recomanda instalarea pe tavan. De asemenea, trebuie sa tineti cont ca dimensionarea este foarte importanta, astfel ca este necesar sa luati legatura cu comerciant priceput si bine intentionat.
   Totodata, este important si brandul pentru care veti opta, unele panouri radiante fiind foarte scumpe, raportul calitate-pret nefiind justificat, iar altele foarte slab calitative, a caror eficienta lasa de dorit.

 5. Alin spune:

  Buna. Care sunt cele mai fiabile si sanatoase panouri? Ce parere aveti despre Sunjoy ? Recomandati instalarea lor pe tavan in cazul unor camere de la mansarda ?

  • Buna ziua!

   Daca doriti panouri radiante foarte fiabile si eficiente, va recomand panourile radiante Ecosun. Insa, din punct de vedere al beneficiilor pentru sanatate, panourile radiante Sunjoy au ceva in plus, avand aplicata pe placa din fata TURMALINA, un cristal ce emite ioni negativi, cu anumite functii benefice pentru organismul uman.

   Totusi, si panourile radiante Ecosun produc o multime de efecte benefice asupra sanatatii, insa aceste efecte se limiteaza doar la efectele benefice produse de radiatia infrarosie emisa.

   Eu tind sa va recomanda Panourile Radiante Ecosun, avand in vedere calitatea si pretul acestora.

 6. Sanatate spune:

  Apropo de radiatii, imi spunea medicul stomatolog ca radiatiile emise de telefon sunt mai nocive decat cele emise de un aparat specific cu care iti realizeaza un film la dinte de exemplu. Acuma nu stiu exact care e adevaru, daca omul respectiv intra intr-o camera speciala si iti pune veste antiradiatii. Cert e ca panourile au tehnologie moderna si cred ca inventatorii/dezvoltatorii s-au gandit si la aceste aspecte.

 1. 12/01/2017

  […] In acelasi timp, daca va doriti sa cititi si alte pareri despre incalzirea cu panouri radiante va invit sa accesati site-ul chibzuintza.ro […]

 2. 12/01/2017

  […] De fapt, această încălzire prin infraroșu nu face altceva decât să încălzească obiectele, iar aerul este încălzit de aceste obiecte, […]

 3. 20/02/2017

  […] placut foarte mult explicatia pe care am gasit-o pe site-ul chibzuinta.ro, aceea ca metoda incalzirii cu panouri radiante functioneaza pe acelasi principiu prin care soarele […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *