Hipoparatiroidismul. Cauze, simptome, tratament
În hipoparatiroidism, secreția insuficientă de hormon paratiroidian (parathormonul) are ca urmare scăderea concentrației calciului în sânge (hipocalcemie). Principala consecință a hipocalcemiei este creșterea excitabilității neuromusculare și apariția crizelor de tetanie.
Hipoparatiroidismul. Cauze
Etiologia este variată. Leziunile paratiroidiene după iradieri, hemoragii, infecții virotice sau microbiene, sunt rare. Cauza obișnuită a hipoparatiroidismului este lezarea paratiroidelor în cursul operațiilor pe tiroidă.
Hipoparatiroidismul. Simptome
Clinic, tetania se prezintă sub formă acută și cronică.
Tetania acută este caracterizată prin apariția bruscă a simptomelor. Bolnavul este anxios, palid, acoperit de sudoare și se simte prins ca într-o gheară care îi blochează respirația. Contractura tetanică este generalizată în musculatura striată și netedă. Cel mai frecvent tip de contracție apare la mâini, realizând aspectul mâinii de „mamoș”, prin asemănarea cu modelarea mâinii mamoșului în tactul uterin. Contractura tetanică a mușchiului frontal produce încrețirea frunții, iar contractura orbicularului gurii, care este situat în grosimea buzelor, dă gurii o înfățișare de „bot de pește”, realizată prin strângerea buzelor și împingerea lor înainte.
Ca urmare a contracturii musculaturii vaselor (vasoconstricție), pielea bolnavului este palidă, apare senzația de „deget mort” etc. Contractura tetanică poate să apară și în musculatura stomacului, intestinului. Astfel, datorită contracțiilor gastrice pot să apară vărsături în timpul accesului tetanic. În unele forme grave, contractura cuprinde mușchii faringo-laringieni, mușchii toracici și chiar diafragma, când se observă tulburări respiratorii cu semne de asfixie. Spasmul laringelui și al diafragmului poate atinge o asemenea intensitate la copii, încât poate provoca moartea prin asfixie.
La sugar și chiar la copii, criza tetanică se poate manifesta prin convulsii care simulează epilepsia.
Accesul de tetanie acută poate dura 3-4 ore dacă nu se administrează medicația de urgență.
Tetania cronică poate fi urmarea formelor acute. Semnele clinice se atenuează, iar criza tipică nu este dezlănțuită decât prin anumite cauze ocazionale (frig, emoție etc.).
În tetania cronică bolnavii se plâng de oboseală, slăbiciune musculară, palpitații, paloare, amorțeli ale extremităților, crampe musculare, spasme viscerale (esofagiene, gastrice, intestinale), spasme vasculare (senzația de „deget mort”) etc.
Forma cronică a insuficienței paratiroidiene este însoțită de tulburări trofice care se manifestă prin: căderea părului capului, cu apariția unei chelii timpurii chiar la femei, căderea dinților, unghiile sunt moi și se rup ușor, pielea este uscată, uneori cataractă (opacifiere a cristalinului) etc.
Examene de laborator. Insuficiența paratiroidiană se însoțește de scăderea concentrației calciului în sânge (mai puțin de 9 mg.%, iar în cazurile grave sub 4-5 mg.%).
Profilaxia tetaniei constă în combaterea tuturor factorilor capabili să lezeze paratiroidele (factori infecțioși, traumatici etc.).
Evoluție. Cu excepția acceselor grave și repetate, care pot duce la moarte prin asfixie, tetania paratiroidiană tinde spre cronicizare și evoluează ca atare.
Prognosticul tetaniei este cu atât mai rezervat, cu cât tetania survine în crize mai frecvente și mai prelungite.
Hipoparatiroidismul. Tratament
Tratamentul este de lungă durată. Pentru reducerea hiperexcitabilității nervoase, se dau: luminal, calciu bromat etc.
Pentru combaterea hipocalcemiei se administrează, după cele trei mese principale, calciu sub formă de clorură de calciu, lactat de calciu sau gluconat de calciu. Este indicat să asociem administratea de calciu cu vitamina D2, pentru o mai bună absorbție intestinală a calciului și fixarea lui în țesuturi.
Regimul alimentar trebuie reglementat. Vor fi interzise alimentele excitante, excesiv de acide și bogate în fosfor. Vor fi consumate fără restricție alimentele de origine vegetală, inclusiv fructele și derivatele laptelui.
Tratamentul tetaniei acute are caracter de urgență și constă în administrarea intravenoasă de clorură sau gluconat de calciu, 10-20 ml. din soluția de 10%. După rezolvarea crizei acute, se continuă tratamentul de durată al tetaniei cronice.
Sursa: ,,Teologie și medicină pentru familie”, de Dr. George Stan, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!