Gonartroza. Simptome, evolutie, tratament
Gonartroza (artroza genunchiului) reprezintă una din cele mai frecvente localizări ale reumatismului degenerativ, în special la femeile între 40 și 60 de ani (75%). Afecțiunea este frecvent bilaterală.
Simptome Gonartroza
Debutul gonartrozei este insidios. Durerea, la început discretă, se intensifică mai ales la șederea pe vine, la urcatul și, în special, la coborâtul scărilor, ca și la mersul pe teren accidentat.
Principalele simptome ale gonartrozei sunt: durerea localizată la genunchi, crepitațiile articulare și deformarea genunchiului.
Durerea este resimțită la punerea în mișcare a articulației, imediat ce bolnavul se ridică după o ședere îndelungată și este localizată la nivelul genunchiului.
Durerea se atenuează sau dispare după câțiva pași, paralel cu „încălzirea”, și reapare la efort prelungit.
Crepitafiile articulare se simt la palparea genunchiului sau se aud la mișcarea acestuia. Ele sunt produse de frecarea suprafețelor neregulate femuro-rotuliene sau femuro-tibiale.
Deformarea genunchiului. Genunchiul apare mărit de volum și deformat, cu proeminențe osoase evidente. Uneori mărirea de volum se datorează hidartrozei (acumulare de lichid în cavitatea articulară), alteori mărirea de volum a genunchiului este determinată de prezența unor depozite voluminoase, dispuse periarticular.
La examenul radiologic se observă o îngustare (pensare) a spațiului articular (datorită subțierii cartilajului articular), osteoporoza epifizelor și existența de osteofite marginale (excrescențe osoase care se dezvoltă la periferia suprafeței articulare).
Evolutie Gonartroza
Evoluția gonartrozei este continuă și progresivă, cu limitarea din ce în ce mai mare a mișcărilor, deși acestea sunt încă păstrate în leziunile chiar intens distructive. Anchiloza este rară.
Învață să te menții sănatos: CLICK AICI.
Tratament Gonartroza
Tratamentul in caz de gonartroza urmărește diminuarea durerii și păstrarea motilității articulare. Se recomandă repaus articular în perioadele dureroase și reducerea solicitării articulației suferinde.
Din cauză că exagerarea repausului duce la hipotrofie musculară, repausul va fi individualizat.
Bolnavilor de obezitate li se recomandă corectarea greutății printr-o dietă hipocalorică.
Pentru diminuarea durerii și a fenomenelor inflamatorii, se folosesc analgetice și antiinflamatorii: aspirină, indometacin, fenilbutazona, ibuprofenul (brufen).
Pentru îndepărtarea spasmului muscular, se folosesc relaxante musculare (mydocalm, clorzoxazonă).
In cazul artrozelor însoțite de dureri mari, care nu cedează la medicamentele antialgice și antiinflamatorii amintite, este indicată corticoterapia locală (infiltrații intraarticulare cu acetat de hidrocortizon).
Masajul și cultura fizică medicală aplicate cu prudență sunt de asemenea utile in gonartroza.
Curele balneare pot diminua durerile generate de gonartroză, relaxează mușchii și previn hipotrofia musculară.
Aplicațiile locale de nămol cald sau curele termobalneare cu apă sărată sau sulfuroase sunt recomandate in gonartroză (Techirghiol, Amara, Govora).
Învață să te menții sănatos: CLICK AICI.
Gonartroza, o boală degenerativă – VIDEO
Surse inspiratie:
– ,,Teologie si medicina pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrate de mare valoare, pe care o recomand);
– Internet.
Învață să te menții sănatos: CLICK AICI.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!