Cum se montează cauciucurile de iarna?
Schimbarea anvelopelor de vara cu anvelope de iarna este esentiala pentru orice persoana care traieste in zone in care temperaturile scad sub 0 grade Celsius.
Anvelopele de iarna au proprietati mult mai bune atunci cand este temperatura de inghet, reusind sa se comporte foarte bine la franare si la contactul cu gheata sau zapada.
Procesul de schimbare al anvelopelor poate sa fie destul de intens, mai ales daca lasi totul pe ultima sute de metri. S-ar putea ca in ziua in care ninge pentru prima data sa astepti ore intregi la coada la un service auto pentru a te bucura de anvelope noi.
Vezi rapid o ofertă de preț la cauciucurile de iarnă: CLICK AICI.
In principiu exista doua optiuni pe care le ai la indemana pentru schimbarea anvelopelor:
- Schimbi doar anvelopa. Acest lucru presupune vizita la service, deoarece este un proces ceva mai complex. Este nevoie de ridicarea masinii de la sol, de scoaterea anvelopelor de pe jante, de montarea noilor anvelope, de echilibrarea rotilor, de montarea pe masina si de atentie la fiecare detaliu. Atunci cand mergi la service este bine sa te asiguri ca piulitele si prezoanele sunt stranse cu o cheie dinamometrica. In general, costul pentru o astfel de operatiune incepe de la 80 de lei pentru toate cele 4 roti si ajunge la 100-150 de lei.
- Schimbi toata roata. Acest lucru implica sa ai toate cele 4 roti de iarna montate pe jante, deci este nevoie de un set nou de jante. Costurile pot fi destul de mari, insa avantajele pe termen lung sunt mai mari, deoarece nu vei fi nevoit sa treci pe la service ori de cate ori doresti inlocuirea anvelopelor. Este bine sa te orientezi spre jante de tabla pentru iarna, deoarece rezista mai bine la umezeala si la lovituri si sa te asiguri ca anvelopele sunt bine montate pe ele. Ulterior, cateva sezoane iti poti monta de unul singur rotile, fara sa treci prin stresul dat de cozile de la service.
Profită de Oferta actuală eMAG la cauciucurile de iarnă: CLICK AICI.
Care sunt pasii pentru a schimba singur roata?
Schimbarea rotilor acasa presupune un volum de munca destul de mare. Daca respecti o serie de pasi insa, nu vei pierde foarte mult timp. Daca nu ai o platforma pe care sa ridici masina vei fi nevoit sa schimbi roata cu roata. Intregul proces poate fi impartit in mai multi pasi:
- Asigura-te ca ai toate sculele necesare! Vei avea nevoie de rotile de iarna, cric, cheie tubulara si manusi, manometru si pene pentru stabilizarea rotilor.
- Asigura-te ca autovehiculul este stabil. Acesta trebuie sa fie pe o suprafata plana, cu frana de mana trasa.
- Incearca sa faci intreaga operatiune intr-o zona in care nu incurci pe nimeni. Daca esti in spatele blocului, trage masina intr-o zona in care nu exista circulatie.
- Verifica presiunea din rotile de iarna. Este bine sa ai la indemana si un manometru care sa te ajute sa verifici presiunea.
- Blocheaza cele 3 roti la care nu lucrezi cu pene, in asa fel incat vehiculul sa ramana stabil si atunci cand este montat pe cric.
- Pune cricul sub masina ( vei descoperi in manualul autovehiculului cel mai bun punct pentru asta ) si ridica automobilul pana la 15 cm deasupra solului.
- Scoate capacul rotii, desurubeaza toate piulitele si scoate roata din butuc.
- Monteaza roata noua si remonteaza piulitele scoase. Pentru inceput strange-le cu mana, insa ai grija sa le strangi cu cheia si sa o faci cu toata forta, in asa fel incat sa nu existe riscul sa se desfaca.
- Pune capacul la loc si treci la urmatoarea roata.
Procesul se repeta pentru fiecare dintre cele 4 roti si poate sa dureze ceva, insa cu timpul te vei obisnui si vei face totul cat se poate de natural, fara a sta la cozi la service-uri si fara a pierde bani.
Acum putem spune ca stii cum se montează cauciucurile de iarna Spor la treaba!
Cauciucuri de iarnă de calitate, la prețuri foarte bune, găsești AICI.
Poate te intereseaza si articolele:
- Cum alegi cele mai bune cauciucuri auto?
- Avantajele achizitionarii unor anvelope Michelin
- Cum alegi cele mai bune anvelope auto, iarna, vara, all season?
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!