Cum alegi cel mai bun router wireless?
Este clar faptul că viețile noastre s-au schimbat fundamental odată cu apariția internetului. O nouă schimbare extraordinară a avut loc în momentul în care ne-am desprins de cablurile de internet și am putut naviga mai liberi pe laptopuri, tablete și telefoanele mobile. Astăzi, aproape că nu există casă din care să lipsească un router wireless și e logic să fie așa. Cu toții ne îndreptăm cu pași repezi către momentul în care conceptul IoT (Internet of Things) va exploda pur și simplu. Dar cum trebuie totuși ales un router wireless în cazul în care avem nevoie de unul? Sau mai bine zis, cum facem să alegem cel mai bun router wireless în cazul în care ne dorim calitate maximă?
Ei bine, ca în toate cazurile în care ne dorim „cel mai bun” obiect, serviciu, etc, trebuie să facem o analiză asupra necesităților personale, să vedem ce avem nevoie, astfel încât să nu plătim niște bani degeaba. Veți vedea imediat despre ce este vorba, cum trebuie să gândim atunci când vrem să alegem cel mai bun router wireless.
Cum alegi cel mai bun router wireless?
1. Routerul se alege în funcție de furnizorul de internet
Aici vom da un exemplu clasic. Dacă aveți un contract de 100 mb/s nu are rost să investiți într-un router foarte scump. Veți scăpa bine mersi foarte ieftin cu un router 10/100.
Dacă aveți însă contracte mai mari de 100 mb/s veți avea nevoie de un router 10/100/1000 care, într-adevăr, va putea să vă trimită către calculatoarele din casă viteza Gigabit. Oricum, în ziua de azi majoritatea contractelor de net sunt mai mari de 100 mb/s.
Profită de oferta actuală la routerele wireless: CLICK AICI.
2. Routerul se alege în funcție de suprafața acoperită
Mare atenție la acest aspect. Dacă vreți să acoperiți o suprafață destul de mare, să zicem 60 de metri pătrați și vreți să treacă semnalul și prin pereți, mergeți pe un router care să fie foarte tare pe banda de 2.4 GHz.
Deși majoritatea routerelor Gigabit de calitate au două benzi, sunt pe standardul AC, banda de 5 GHz nu ajută prea mult în acest caz întrucât se știe, e mult mai slabă în semnal. Ea este folosită de obicei pentru stabilitate în zonele aglomerate de alte routere, pentru a scăpa de interferențe și astfel, de vitezele foarte mici.
De asemenea, dacă suprafața acoperită este exagerat de mare iar pereții pun în dificultate transmiterea semnalului, se recomandă și niște range extenders.
3. Routerul se alege în funcție de numărul de dispozitive conectate
În prezent, nu suntem obișnuiți să conectăm atât de multe dispozitive la router, însă pe viitor, odată cu dezvoltarea conceptului IoT, e posibil să ne trezim cu 20-30 de conexiuni simultane. Aici trebuie să discutăm un pic despre standardele Wireless. Standardul 802.11n suportă viteze de până la 600 mbps în timp ce 802.11ac trece de viteza Gigabit de 1000 mbps. Este recomandat ca pentru a avea siguranța că pe viitor nu vei sugruma lățimea de bandă, conexiunea, dacă vei avea de conectat mai mult de 10 dispozitive, să cumperi un router pe standardul 802.11ac. De asemenea, routerele AC suportă stream-urile 4K fără probleme dacă există suficienți cai putere atât din partea furnizorului de internet cât și din partea dispozitivului pe care se rulează 4K.
Cumpără-ți router wireless la preț redus: CLICK AICI.
Buget, securitate, funcții suplimentare pentru cel mai bun router
Atunci când ne dorim cel mai bun router, nu trebuie să ne gândim la buget. Oricum, cele mai interesante astfel de dispozitive existente pe piață nu depășesc 1500 de lei. Probabil sunteți conștienți de faptul că odată cu calitatea vine și prețul ridicat. Nu există lucruri bune la prețuri mici, în niciun caz cele mai bune.
Despre securitate aș avea de făcut câteva precizări simple: atât timp cât suportă standardul de criptare WPA2, este suficient. Evident, dacă știți că aveți pe scară hackeri capabili să se infiltreze în baza de date a Pentagonului, puteți investi într-un router care poate baricada conexiunea mai bine de WPA2.
Una dinte funcțiile suplimentare pe care orice router de top trebuie să le dețină este portul USB 3.0, care poate fi folosit la stocarea datelor într-o mini rețea, fără să mai apelăm la soluții complexe precum un NAS. Pe lângă stocarea de date pe un mediu exterior (hard disk portabil), acel port USB mai poate fi folosit pentru conectarea imprimantelor mai vechi sau a modemurilor 4G în cazul în care se dorește o conexiune super stabilă.
Routere wireless de calitate, la prețuri foarte bune, găsești AICI.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!