Ce trebuie să știi despre răceala obișnuită?

raceala-obisnuitaRăceala obișnuită este o infecție a căilor respiratorii superioare provocată de un virus. Vremea rece nu este vinovată de răceală, deși majoritatea răcelilor se fac toamna și iarna. Asta pentru că majoritatea virusurilor se dezvoltă mai rapid la temperaturi scăzute, când este mai puțină umiditate în atmosferă.

Există mai mult de două sute de virusuri care pot provoca răceala obișnuită, o infecție a tractului respirator superior, dar cele mai obișnuite sunt rinovirusurile. Bine-cunoscutele simptome sunt congestionări în zona capului, congestie nazală, dureri în gât, tuse, dureri de cap, strănut și ochi care curg. Copiii pot face febră mare, dar acest simptom este rar la adulți. Răceala se instalează, de obicei, la 18 sau 24 de ore după ce virusul a pătruns în organism. Majoritatea răcelilor se vindecă de la sine, după o săptămână. Uneori răceala poate căpăta o formă mai serioasă, cum ar fi bronșita, infecția urechii medii sau infecția sinusurilor. Adesea, se confundă simptomele răcelii cu cele ale gripei și alergiilor. Gripa, tot o infecție virală respiratorie, dar provocată de alte tipuri de virusuri, este de departe mult mai serioasă și poate duce la complicații care să amenințe viața, în special a bătrânilor sau a celor mai fragili.

Se apreciază că adulții sănătoși răcesc de două ori pe an. Copiii răcesc, în general, mai des, pentru că sistemul imunitar nu e maturizat și nu au dezvoltat imunitate la multe dintre virusurile care dau răceala.

Răceală, gripă sau alergie?

Câtă vreme răceala obișnuită, gripa și alergiile de sezon declanșează simptome la nivelul sistemului respirator superior, poate fi uneori dificil să fie deosebite între ele. Totuși, există unele diferențe semnificative. Urmează o prezentare sumară a semnelor caracteristice și a simptomelor fiecăreia dintre ele.

Caracteristici Răceală Gripă Alergii sezoniere
Infecție la nivelul pieptului și tuse Obișnuit. Medie sau moderată. Obișnuit. Pot deveni grave. Pneumonia este o complicație obișnuită. Rar.
Febră Rar (cu excepția copiilor mici). De obicei, mare (38,80 C-40°C).

Poate dura 3-4 zile.

Nu sunt prezente.
Disconfort și durere generalizată Medie. Obișnuit. Pot fi severe. Rar.
Durere de cap Rar. Obișnuit. Rar.
Strănut/ochi roșii, apoși, dureroși Obișnuite, dar mai frecvente în alergii. Rar. Obișnuit, în special strănutul. Aceste simptome apar repede, fără să existe semne de răceală și pot dura.
Durere în gât Obișnuit. Ocazional. Ocazional.
Nas înfundat Obișnuit. Ocazional. Ocazional.
Oboseală Medie. Sever. Rar.
Anotimp principal Sfârșit de august-aprilie. Iarna. Martie-septembrie.
Durată 7-10 zile. Până la o lună. Cât durează prezența alergenului.

Remedii pentru răceala obișnuită

lată o listă cu cele mal obișnuite tipuri de remedii pentru răceală, însoțite de calitățile și defectele lor:

  • Analgezicele, ca acetaminofenul, aspirina și ibuprofenul, ajută la ușurarea durerilor și scad febra. De obicei, răceala nu dă febră foarte mare. A lăsa o febră moderată să-și urmeze cursul este, de fapt, benefic; temperatura crescută este unul dintre modurile în care organismul luptă cu infecția. Dacă aveți o febră care atinge 38°C sau mai mult, cauzele sunt altele decât răceala. Febra poate fi semnul dezvoltării unei infecții bacteriene în corp, care necesită tratament. Scăzând febra, analgezicele ascund acest semn.
  • Antihistaminicele scad secreția nazală, blocând acțiunea histaminei, o substanță chimică din corp care determină inflamarea vaselor mici de sânge, ceea ce provoacă strănut și secreții nazale. Aceste produse vă pot da somnolență. În plus, este mai bine să lăsați secrețiile care conțin virusuri să iasă afară decât să încercați să le blocați.
  • Medicamentele de tuse sunt de două tipuri: expectorante și antitusive. Expectorantele fac tusea mai productivă prin creșterea cantității de flegmă pe care o subțiază. Ajută la eliminarea iritanților din căile respiratorii. Guaifenesin, un expectorant care se găsește în cele mai multe medicamente de tuse care pot fi luate fără rețetă, poate fi eficient. Eficiența expectorantelor care se dau fără rețetă este îndoielnică. Antitusivele reduc frecvența tusei. Un antitusiv numit dextromethorphan este, în general, considerat sigur și eficient. Este adesea notat cu inițialele „DM” pe eticheta produsului. Oricum, deoarece tusea este un mecanism prin care organismul curăță secrețiile din plămâni, este mai bine să nu fie oprită decât dacă este puternică și persistentă sau dacă deranjează somnul.
  • Decongestivele contractă vasele de sânge din nas ca să reducă inflamațiile și congestia. Aceste medicamente pot avea efecte secundare, ca nervozitate, insomnie și oboseală.

Majoritatea medicamentelor fără prescripție pentru răceală conțin o combinație de acetaminofen și diferite decongestive, antihistamine și anti­tusive. Unii specialiști cred că aceste ingrediente pot acționa unul împotriva celuilalt. De exemplu, acetaminofenul poate crește congestia nazală, în timp ce decongestivul o scade. Dacă răceala vă face să vă simțiți foarte rău și să fiți nevoiți să luați vreunul din aceste medicamente, este mai bine să luați un produs cu un singur ingredient potrivit simptomelor pe care le tratați.                                                                                                    î

Răceala obișnuită. Recomandări

□   Luați vitamina C și tablete de supt cu zinc la primul semn de dureri în gât sau când simțiți capul și nasul înfundate. Poate scurta durata răcelii și chiar o poate opri. Luați tablete de supt din trei în trei ore în prima zi a simptomelor de răceală.

□   Mâncați supă fierbinte de curcan sau de pui. Mâncați supă de cartofi de două ori pe zi — preparată proaspăt. Puteți adăuga în supă morcov, țelină, usturoi și/sau ceapă. Supa de pui este foarte bună ca să calmeze simptomele și să scurteze durata răcelii.

□   Rămâneți activ. Nu numai că nu este necesar să stați în pat pentru orice răceală, dar e posibil să vă simțiți mai rău. Mișcându-vă, ajutați la eliminarea mucusului și a fluidelor. Dacă nu aveți febră, o plimbare sau orice fel de mișcare moderată o să vă facă să vă simțiți mai bine.

□   Un studiu făcut între 1999 și 2000 în Florida a arătat că a lua antioxidanți ca vitaminele C și E, beta-caroten, seleniu, zinc, fructooligozaharide și proteine poate reduce semnificativ riscul de a face o infecție a căilor respiratorii superioare. Este foarte important pentru bătrâni, din cauza eficienței scăzute a sistemului lor imunitar. S-a dovedit că este important și pentru creșterea eficienței vaccinului. Studiul a fost publicat in Journal of the American Geriatrics Society.

□   Spălați prosoapele de față după folosire. Sunt un refugiu pentru virusuri pe care-i pot transmite mai departe sau vă puteți reinfecta.

□   Spălați-vă pe mâini cât mai des. Virusurile răcelii pot supraviețui pe mâini, pe țesături și pe suprafețe dure. O persoană sănătoasă poate lua virusurile de pe o suprafață contaminată și apoi să se atingă la gură sau la nas. Spălați-vă cu săpun cu antibiotic ca să preveniți reinfectarea, dar pentru că aceste săpunuri pot contribui la dezvoltarea rezistenței bacteriilor față de antibiotice, folosiți-le numai când este necesar.

□   Încercați să nu dați răceala familiei și colegilor. Evitați contactele strânse cu cei dragi. Evitați chiar strângerea de mână; contactul mâinilor răspândește virusurile.

□   Nu dați copiilor care au simptome de infecții virale (inclusiv răceală) aspirină sau alt produs ce conține aspirină. Cantități mari de aspirină lipsesc organismul de vitamina C.

Răceala obișnuită. Observații

□   Cum nu există tratament pentru răceală, cea mai bună măsură de apărare este prevenirea. Odată răceala instalată, este greu să o opriți.

□   Colostrul de bovine luat la răceală și la gripa de sezon poate împiedica instalarea infecției.

□   Există multe medicamente contra răcelii care se dau fără rețetă. De fapt, nici unul dintre ele nu vindecă răceala, deși pot fi de ajutor pentru calmarea simptomelor.

□   Este puțin probabil ca vreodată să fie făcut un vaccin care să prevină răceala obișnuită, pentru că virusurile au capacitatea de a-și schimba dimensiunea și forma și au sute de forme diferite. Oricum, unele cercetări făcute în Anglia pot da speranță celor care suferă de răceală. Un medicament experimental, tremacamra, pare să împiedice virusul răcelii să se instaleze în căile nazale. Succesul medicamentului este impresionant, scăzând riscul infecției cu 33% și intensitatea simptomelor cu 45%.

□   Răceala poate fi blocată în mod real de substanțe ca interferonii, proteine naturale pe care corpul le produce ca să se apere de infecție. Interferonii par să crească eficiența tractului respirator în alungarea virusurilor. Vitamina C ajută la producerea interferonilor.

□   Antibioticele nu au efect împotriva infecțiilor virale, dar multe persoane vor să le fie prescrise de medici. Este important să înțelegeți că penicilina și majoritatea celorlalte antibiotice acționează numai împotriva infecțiilor bacteriene cum sunt streptococii din gât – nu asupra infecțiilor virale. Virusurile și bacteriile pot da simptome asemănătoare, dar sunt feluri foarte diferite de microbi și nu răspund la același tratament. De fapt, pentru că antibioticele ucid bacteriile „bune“ odată cu cele rele, antibioticele inhibă eforturile organismului de a se apăra singur împotriva invaziei virale.

□   Într-un sens, purtați răceala în dumneavoastră. Când sistemul imunitar slăbește, când există factori favorizanți ca stresul sau alimentația săracă, virusurile pun stăpânire pe organism. Virusurile se adaptează și stau în adormire în corp, activându-se când sistemul imunitar slăbește.

□   În condiții de experiment, s-a dovedit că polizaharidele care se găsesc în echinacea întăresc răspunsul sistemului imunitar.

□   Alergiile pot provoca simptome care le imită pe cele ale răcelii și gripei. Se recomandă teste pentru alergie.

□   Oricine răcește frecvent sau se îmbolnăvește des de gripă va trebui să se controleze de o disfuncție a tiroidei. Când vă simțiți bine, faceți un test de funcționare a tiroidei. Dacă temperatura este scăzută, consultați medicul.

□   Congestia, tusea și/sau durerile de gât sunt semne ale răcelii, dar dacă aceste simptome apar împreună cu febra sau oboseala, s-ar putea să aveți gripă. Dacă apare congestia la plămâni, este bine să consultați medicul, căci infecția poate fi gravă. Consultați medicul și dacă aveți febră peste 38,8°C  timp de trei zile, dacă apar în gât pete albe sau galbene și dacă nodulii limfatici de sub maxilar și de la gât încep să se mărească și/sau apar frisoane și respirație scurtă.

Sursa: ,,Nutriție și biotratamente de Phyllis A. Balch, o lucrare de mare valoare, pe care o recomand, reprezentând un „ghid complet pentru vindecarea fără medicamente, prin vitamine, minerale, plante și suplimente nutritive″. Îți poți achiziționa această lucrare de aici: link-3.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *