Cancerul pancreasului. Cauze, evoluție, tratament
Cancerul pancreasului este mai frecvent la bărbaţi decât la femei (predomină în proporţie de 2/1 la bărbaţi) şi reprezintă 10% din cancerele digestive.
Cele mai multe cazuri se descoperă după vârsta de 50 de ani, dar pot fi afectate şi persoane mai tinere.
Se poate localiza în regiunea capului, corpului sau cozii pancreasului, cea mai frecventă localizare fiind în capul pancreasului.
Cancerul pancreasului: cauze
Nu este cunoscută cauza cancerului pancreasului.
Pot fi luaţi în discuţie doar factorii favorizanţi: pancreatita cronică şi diabetul zaharat (după unii autori cancerul pancreasului ar apărea de 3 ori mai frecvent la diabetici).
Cancerul pancreasului: simptome
Durerea este primul simptom în peste 50% din cazuri, iar icterul este prezent de la început la 25% din bolnavi.
Durerea este localizată în epigastru, de unde iradiază în spate, este permanentă, progresivă şi nu este calmată de antialgice.
Alte simptome ale cancerului de pancreas: lipsa poftei de mâncare, greaţă, vărsături, pierdere în greutate (topirea musculară este mai pronunţată decât în alte cancere), urine închise la culoare, scaun decolorat.
Citește mai multe despre sănătate: CLICK AICI.
Cancerul pancreasului: evoluţie
Boala evoluează progresiv şi rapid, bolnavii supravieţuind în medie aproximativ 8 luni din momentul diagnosticului.
Prognosticul este grav, din cauză că boala este diagnosticată tardiv, intervenţia chirurgicală fiind imposibilă în majoritatea cazurilor (doar 3% din cazuri pot fi operate).
Cancerul pancreasului: tratament
Tratamentul este chirurgical, dacă diagnosticul cancerului pancreasului se face într-o fază operabilă.
Sursa: ,,Teologie si medicina pentru familie”, Dr. George Stan (o lucrare de mare valoare, pe care o recomand).
Învață să te menții sănătos: CLICK AICI.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!