Aglutinare – definiție
Aglutinare – Reacție imunologică între antigene și anticorpi. Este procesul prin care anticorpii din sânge se îndreaptă spre antigenele de membrană ale celulelor, ducând la aglomerarea acestora.
Celulele cu aceeași sarcină electrică se resping reciproc, în vreme ce anticorpii, neutralizând aceste sarcini, favorizează apariția acumulărilor de celule, ce pot acționa ca punți între două elemente celulare.
O reacție tipică de aglutinare se obține folosind globulele roșii de berbec, de a căror membrană se leagă anumite antigene; aceste celule noi se adaugă în sângele unui pacient; dacă sângele conține anticorpi îndreptați împotriva acelui antigen, vom asista la aglutinarea globulelor roșii.
Aglutinarea se utilizează în stabilirea diagnosticului unor boli și pentru aflarea grupului sangvin.
Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5 .
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!