ACUSPIRAȚIE – definiție

ACUSPIRAȚIE (sau acuaspirație) – Tip de biopsie. Dacă se constată existența unor structuri patologi­ce formate din material fluid, înconjurat de țesut solid, cu aspect de chisturi, se recur­ge la o aspirare cu ajutorul unui ac subțire. Mostrele de lichid prelevate în acest fel sunt examinate la microscop (examen etio­logic), putând fi astfel identificate caracte­risticile țesutului afectat; se pot extrage ser, sânge, materia] necrotic, dar mostra poate conține și celule normale, degenerate sau maligne.

Deseori constituie tratamentul temporar al chisturilor, atunci când conți­nutul acestora este extras în întregime.

Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Maria Popa

Editor la Chibzuintza.ro

1 răspuns

  1. DYI spune:

    Acuspiratia (sau acuaspiratia) este un tip de biopsie extrem de util prin care se pot obtine mostre de lichid prelevate cu ajutorul unui ac subtire si examinate la microscop pentru a se putea recunoaste materialul afectat si trata corespunzator. Aceasta procedura este necesara pentru starea de chisturi si poate fi, de asemenea, folosita si ca tratament temporar al chisturilor. Practic, acuspiratia ofera o imagine clara si cuprinzatoare asupra conditiei bolnavului si a tratamentelor necesare pentru a-l imbunatati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *