neurastenie – definiție
NEURASTENIE – Termen ce indică un complex de tulburări psihice dintre care cea principală și mai semnificativă este senzația subiectivă de oboseală și de slăbiciune, care vizează fie activități fizice ale pacientului (moliciune a picioarelor, a brațelor etc.), fie activități psihice (randament intelectual scăzut, diminuare a voinței și a memoriei etc.).
Pe lângă aceste simptome, pot fi prezente un mare număr de alte tulburări. Foarte frecvente sunt senzațiile anormale sau cenestopatie (tulburări rezultate din cenestezie, adică percepția subiectivă a bunei funcționări a organismului și deci a stării de bine) la nivelul anumitor zone sau funcții corporale: cefalee; senzații de căldură, de frig, de balonare, de tensiune, de durere; palpitații, amețeli, hiperestezie, diverse tulburări viscerale.
Se pot asocia și modificări de afectivitate și de emotivitate: sentimente de nesiguranță și de neîncredere sau de tensiune și de anxietate; înclinație spre plâns, spre supărare, în general o crescută reactivitate emotivă față de unii stimuli, sau atitudini de tip depresiv.
Sursa: ,,Dicționar medical ilustrat de la A la Z”, editura LITERA. Dicționarul se poate achiziționa de aici: link-5.
VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!