Gutuia, proprietati terapeutice exceptionale

gutuia-proprietati-terapeuticeCu o culoare specifica anotimpului in care apare, pe langa gustul deosebit, gutuia reprezinta un fruct cu adevarat miraculos, fiind inzestrata cu o multitudine de proprietati terapeutice.

Gutuile se pot consuma crude, uscate, coapte si fierte, proprietatile lor terapeutice pastrandu-se sub toate formele.

Cu un continut bogat in substante active (hidrati de carbon, provitamina A, vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP) si minerale (potasiu, fosfor, calciu şi sodiu), gutuia este apreciata pentru proprietatile antiinflamatoare, astringente, analgezice, emoliente, digestive, tonice si expectorante, lista putand continua.

Foarte bine, gutuia poate fi folosita si in igiena orala astfel: cu pulpa fructului se freaca dintii, asemeni periutei si se clatesc cu suc de gutuie. Gargara cu suc de gutuie ajuta la tratarea unor afectiuni bucale ca aftele, gingivitele si ulcerul bucal.

Daca aveti probleme cu pofta de mancare, o gutuie consumata cu ceva timp inainte de masa va fi foarte benefica.

Cu 4.000 de ani in urma gutuile erau folosite atat de romani, cat si de greci pentru intarirea sistemului imunitar si pentru stimularea potentei.

Concentratia mare de potasiu scade presiunea vasculara.

Sucul de gutui poate fi folosit cu succes ca remediu impotriva racelii, incetinind in acelasi timp procesul de evolutie al microelemntelor care favorizeaza hepatita.

Datorita multitudinii efectelor terapeutice ale gutuii, aceasta este supranumita Fructul de Aur sau Fructul cu 100 de proprietati.

Gutuile. Alte efecte terapeutice:

  • Continutul de antioxidanti si fibre previne cancerul;
  • Foarte bune tonice cerebrale;
  • Intaresc sistemul imunitar;
  • Gutuile sunt hrana excelenta pentru ficat;
  • Gutuile combat anxietatea si stresul;
  • Tratament pentru anemie;
  • Remineralizeaza dintii si intaresc gingiile;
  • etc.

Leacuri cu gutui

– Tuse convulsiva: Peste 30 g flori de gutui (sau 50 g frunze de gutui) se toarna 1 l de apa clocotita si se lasa la infuzat 15 minute. Se strecoara si se iau cate 100-200 ml de trei ori pe zi sau in timpul accesului de tuse, care va fi calmat rapid.
– Dureri de stomac: cojile de mere, gutui si pere uscate in cuptor, apoi pisate si amestecate cu miere si putin propolis.
– Degeraturi: se face macerat la rece, din o lingura de seminte la o cana (250 ml) cu apa, se lasa la macerat doua-trei ore, se strecoara, se aplica comprese locale, din care una seara inainte de culcare.
– Urticarie: se pun comprese sau se tamponeaza pielea cu emulsie din seminte de gutui.

VREAU SĂ TE ROG CEVA: Dacă ai găsit erori în acest articol, sau dacă apreciezi că sunt necesare înlocuiri sau completări, te rog să nu eziţi să mă anunţi. Părerea ta contează foarte mult pentru mine, în primul rând pentru că eşti cititorul meu, iar în al doilea rând pentru că mă va ajuta să îmbunătăţesc articolul, spre a-l face cât mai util pentru tine şi ceilalţi cititori. În josul paginii ai un formular pentru comentarii, unde îţi poţi expune părerea. Îţi mulţumesc şi aştept cu interes părerea ta!

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te și la următoarele gratuit:
Adresa ta de email:

Ion Bogdan Popa

Român creștin ortodox, blogger la Chibzuintza.ro, tata a trei copii, pasionat de internet, optimist, .....

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *